Sztereó magazin 1998: Djabe

A hazai könnyűzenei piac szélesnek nem nagyon mondható palettáján nemrégiben jelent meg egy minden szempontból üde színfoltnak ható korong, a Djabe együttes Witchi Tai To c. albuma.

A furcsának tűnő névválasztás ellenére a Djabe csapatát magyar muzsikusok neve fémjelzi: Muck Ferenc (szaxofon), Barabás Tamás (basszusgitár), Sipos András (ütőhangszerek), Égerházi Attila (gitár), és nem utolsósorban Snétberger Ferenc - a jelenleg Németországban élő, nemzetközi hírű gitáros - aki meghívott vendégművészként vett részt az album létrehozásában.

Snétberger nemcsak zenészként működött közre, hanem a lemez nyitó, Coffee Break nótájában társszerzőként is fellép. A djabe szó az afrikai ashanti nyelven szabadságot jelent. A zenekar tudatosan választotta ezt a nevet, hiszen számukra a djabe egyrészt a kötetlen hangszerelést, a különböző hangzásvilágok létrehozását, másrészt a kötetlen, szabad stílusok keveredését jelenti.

A lemez címadó dala az amerikai jazz muzsikus, Jim Pepper egyik nótája, amely az ősi észak-amerikai indián törzs, a Kaw (ejtsd. kaó) egyik kultikus énekéból átírt kompozíció. Ennek a dalnak a kaw nyelvű címe a Witchi Tai To.

Az album az igényesebb zene kedvelőinek szolgál csemegéül. Az ősi afrikai, dél-amerikai és jávai akusztikus hangszereket kombinálva fúvósokkal és elektromos gitárokkal, izgalmas muzsikát, vibráló légkört, igazi world musicot varázsolnak körénk. Az album négy adathordozón jelent meg egyszerre: kazettán, bakelit lemezen, Compact Discen és multimédiás célokra szánt, ún. Enhanced Discen. Ezekből mindenképpen különlegességnek számít a fekete korong kiadatása, ugyanis mint jól tudjuk, Magyarországon az LP gyártás már évekkel ezelőtt megszűnt. Elég rögös út bejárása, sikertelen német, cseh és ausztriai próbálkozás után végül a legközelebbi ország, ahol erre lehetoséget találtak, a ködről és a Beatlesről híres Anglia volt.

A felvételek nagy része a Gramy stúdióban készült, ahol a szinte korlátlan stúdió idő miatt lehetőség volt arra, hogy átgondolt, igényes hangú lemez kerüljön a zenehallgatókhoz. Végül a DAT magnóra rögzített anyagot az angol Key Production cég öntötte bakelitbe, azaz ők készítették el a fekete korongokat. A Djabe együttes nem titkolt szándéka az LP megjelentetésével az volt, hogy a hazai lemezrajongóknak, valamint a high end szerelmeseinek egy igazi különlegességet tudjon átnyújtani. Nem kevéssé volt kalandos a CD kiadása sem. Ugyanaz a DAT felvétel a változatosság kedvéért Svédországba utazott, ahol mind a CD nyomólemeze, mind a kiadásra szánt CD-k elkészültek. A Djabe jóvoltából mind a négyféle adathordozót megkaptuk, így ritkán adódó lehetoségünk nyílt arra, hogy az ugyanarról a műsorforrásról készített kétfajta lemez, az LP és CD hangját összehasonlítsuk. A basszusgitáros, Barabás Tamás által készített, és masterelt anyag eleve nem hagy kívánnivalót maga után, ez mind a CD-t mind az LP-t meghallgatva kiderül. Mind a két felvétel hűen tükrözi vissza a stúdióban elkapott hangulatokat, de a lemez ehhez még hozzátesz egy kis plusz melegséget, érzelmei többletet is.

Csak gratulálni tudunk az LP kiadásának az ötletéhez, hiszen számunkra újra bebizonyította azt, hogy van az analóg technikának létjogosultsága. Mint megtudtuk, a Gramy Records vállalja más együttesek felvételeinek mind a CD-n, mind az LP-n való megjelentetését.

Nekünk, hifi és lemezrajongóknak ez több, mint jó hír, mert így - ha angliai áttételellel is - legalább a lehetősége fennáll annak, hogy a hazai előadók felvételei bakelit lemezen megjelenhessenek. Mindenképpen meg kell említenünk a Hollandiában készített borítók ízléses, a hazai kiadások színvonalát messze felülmúló megjelenését.

A lemez címére asszociálva a borító fő motívumának az alapját egy ősi észak-amerikai indián szőttes adta. Az önmagában is művészi értéket képviselő szőttes képe hangulatilag remekül illeszkedik a lemez anyagához, mintegy egységes egészet alkotva így. A dupla CD-hez tartozó, mind a nótára, mind a zenészekre vonatkozó összes információt tartalmazó füzet akár önálló kiadványként is megállná a helyét.

A Djabe együttes Witchi Tai To albuma mind tartalmában, mind kivitelében a mai világban egyre nélkülözhetetlenebb profizmussal készült.

Égerházi Attila, a Djabe együttes alapító-gitárosa egyben a kiadó, a Gramy Records alapítója is.

A cég reklámügynökségként kezdte a kilencvenes évek elején, majd hamarosan, 1993-ban az első lemezkiadásra is sor került.

Jelenleg "rendezvényügynökségként" is dolgoznak, komplett műsorok szervezését is végzik, amelyhez az előadókon kívül a teljes fény- és hangtechnika is hozzátartozik, továbbá egyedülálló módon video szolgáltatást is nyújtanak, amelyben vagy videokivetítő vagy az esemény kép- és hangfelvételének elkészítése is hozzátartozik.

A Djabe zenekar megalakulását követő évben, 1996-ban készült el az első lemez, majd idén született meg a második album, a Witchi Tai To. Djabe-multimédia Az E-CD, Enhanced CD egy a multimédiás CD-formátum, lényege, hogy a zenei anyag mellett képes és szöveges információt kaphatunk az elôadóról. A Djabe Witchi Tai To lemeze az elsô ilyen jellegű magyar kiadvány. A lemez interaktív változata a még világviszonylatban is kevés, mintegy 300 E-CD-hez hasonlóan az Abbey Road Interaktiv multimédia-stúdiójában, Londonban készült. Az E-CD behelyezhető hagyományos CD-játszóba, így a korongról 4 nótát lejátszik, ám az igazi szórakozás a számítógép használatával kezdődik. Windows 95, vagy Mac OS operációs rendszer alatt egy CD-meghajtóval és egy hangkártyával felszerelkezve (a Macintosh-nál ezek hozzátartoznak az alapkiépítéshez) interaktívvá válik a zenei produkció, 10 nótát, 35 percnyi video- anyagot láthatunk a Djabétól. A kisebb kapacitású PC-kel való komptibilitás érdekében adatkompressziót alkalmaznak - tudtam meg az Abbey Road munkatásától, Christina Schoennleber kisasszonytól. A lemezen megtalálhatók egyébként a használathoz szükséges segédprogramok is. Egy menürendszeren navigálva megnézhetjük a Djabe PeCsa -ban készült koncerfelvételét, információkat olvashatunk a zenekarról és a kiadóról, a Gramy Recordsról. Mindezt a Blue Book szabvány teszi lehetővé: amely audio, video, grafikai ill. szöveges állományok együttes felhasználását is lehetővé teszi. A Djabe E-CD-jének nemcsak borítója különleges, hanem a "digipack" elnevezésű CD tok, és a hozzátartozó 16 oldalas füzet is különlegesség.

(A CD-lemez préselése Svédországban készült, erre a korong komplikált grafikai megoldása miatt volt szükség.) Az E-CD-rôl megtudhatjuk, hogy egy ötödik médiumon is hozzáférhető a Djabe felvétel, a kazetta, hanglemez, CD és az E-CD mellett egy másik multimédiás médiumon, a Gramy internetetes honlapján (www.djabe.com) keresztül is hallgathatjuk a Witchi Tai To albumot.

Így aztán az sem lepne meg, ha az első magyar DVD-kiadvány is a Djabe lemez lenne, annál is inkább, mivel a felvétel egy a DVD-nek megfelelő, 24 bites digitális felvétel, amely a Gramy Records digitális stúdiójában készült (Sot azon sem csodálkoznék, ha hamarosan valamely Web CD szolgáltató katalógusában is hozzáférhetô lenne az album).

Lapzártakor érkezett a hír, hogy a Witchi Tai To zenéje egy hatodik médiumon is hozzáférhető, ugyanis a Djabe hamarosan kezdi országos turnéját, ahol élôben hangzanak el a két lemez dalai.

Matók István
Sztereó magazin

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166