Világjazz angol sztárvendéggel

A nagysikerű nyári turné után ráadáskoncertet tartott a Djabe zenekar szeptember 14-én a Pesti Vigadóban. Az új lemez az Update egyik kuriózuma, hogy az állandó tagokhoz (Barabás Tamás - basszusgitár, Égerházi Attila - gitár, Sípos András - ének, ütőhangszerek) három új zenész is csatlakozott, Kovács Ferenc (hegedű, trombita), Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek) és egy fiatal dobos tehetség, Banai Szilárd személyében. A lemezen és a koncerteken is közreműködött az angol jazzélet egyik legújabb felfedezése. Ben Castle szaxofonos-klarinétos pályája nehezen indult, de azt mondja: ma már azért kell mentegetoznie, mert egy percre sem tud megválni hangszerétől.

Ben Castle: Olaszországban turnéztam a múlt nyáron Steve Hackettel, a Genesis egykori tagjával, amikor Attilával megismerkedtem. Megmutatta a Djabe régebbi lemezeit, és felajánlotta a közreműködést az új albumon és a bemutató koncerteken. Elég jó ötletnek tartottam, mivel már volt dolgom világzenei produkciókban, és ezek mindig kihívást jelentenek a számomra.

Gramofon: Magyarországon a Djabe zenéjét elsődlegesen világzenének tekintik, de kétségtelenül sok jazzes elemet is tartalmaz, amit most az ön jelenléte is igazol.

A jazznek ma már annyiféle kategóriája van, hogy lassan fel is oldódnak ezek a kategóriák és talán újak fognak helyettük kialakulni. Amit a Djabe csinál, azt én fúziós zenének mondanám, hiszen a jazz hagyományos eszköztárát összekapcsolja néhány etnikus - nyugat-afrikai, latin-amerikai, balinéz vagy jávai - zenei motívummal.

Az angol klubélet és a londoni zenei paletta híres arról, hogy rengeteg bevándorló nemzet saját dialektusa is fellelhető benne. Milyen kapcsolata volt már a világzenével, mielott a Djabéban részt vett?

Épp most szeptemberben koncertezem egy ír-bolgár zenei csoporttal, ahol csak klarinétozom, és nagyon-nagyon nehéz feladatom van. A zenekarvezető bandoneónon játszik, és hihetetlenül intenzív zenei világot képes teremteni ezen az egy hangszeren. A Riverdance zenekarának volt a tagja. Elfogadtam a stúdiófelkérésüket is, bár ez volt életem eddigi legnehezebb feladata, hiszen mind a bolgár mind az ír zenei stílus nagyon virtuóz hangszerkezelést igényel.

Állítólag eleinte a szigorú szüloi irányítás hatására gyakorolt. Talán más hangszer iránt érdeklődött?

A zeneiskolában kezdtem hétévesen klarinéton, szaxofonon és zongorán tanulni. Egyszerően utáltam skálázni, és egyfolytában hármashangzatokat gyakorolni. Egyszer odamentem apámhoz, aki szintén zenész - trombitán játszott és énekelt -, és azt mondtam neki, hogy nem csinálom tovább. Azt válaszolta, ha nem bírom, abbahagyhatom, de késobb hálás leszek neki, amiért mégis kitartó voltam. Egy ideig elkezdtem dobolni. Aztán akkor kezdtem igazán komolyan venni a zenét, amikor le tudtam játszani dallamokat. Tizenhárom éves koromban jutott eszembe először, hogy eldobom a kottát, és magamtól játszom valamit. Rengeteg John Coltrane-t és Charlie Parkert hallgattam. Ott tanultam meg, hogy a rögtönzés nem jól megtanult képletek variálása, hanem szívből jön, és az egyik pillanatból építkezik a másik.

Ön nagyon fiatal, de már rengeteget foglalkoztatják szerte a világon. Hogy érzi, megtalálta már a végleges hangját?

A zenész pályát olyan ívnek érzem, ami nagyon is dinamikus. Tehát a stílus a pálya végéig fejlodik, alakul. Most úgy érzem, hogy a jó ösvényen haladok, de nem tudom, valaha is ki tudom-e mondani, hogy ez az én hangom, és nincs tovább.

Volt-e szabadideje a nálunk eltöltött idő alatt, amikor megismerkedhetett a magyar klubélettel?

A klubokat inkább csak a színpad felől ismertem meg, de a magyar közönséggel így is nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanom. Rendkívül széles látókörűek a magyar zenehallgatók, érett módon képesek befogadni a jazz legkülönbözobb árnyalatait, beleértve az avantgárd vonalat is. A debreceni jazzfesztiválon voltak a legjobb benyomásaink, hallatlan beleéléssel képes fogadni a közönség mindent, és azt hiszem, a mi zenénknek is nagyon kedvező volt a fogadtatása.

Gramofon

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166