Steve Hackett zenével emlékezik Sipos Andrásra

Göbölyös N. László interjúja Steve Hackettel

London, 2007. november 13., kedd (MTI) - Szomorú alkalomból jön el ismét Magyarországra Steve Hackett. A műfaji korlátokat nem ismerő angol gitárművész november 30-án a Djabe együttessel lép fel a szeptember 14-én, 53. életévében elhunyt Sipos András emlékére a Petőfi Csarnokban rendezendő koncerten.

Hackett, akinek 2002-es fellépése óta egyre szorosabbak magyarországi kapcsolatai (az akkori koncert lemeze és DVD-je Hungarian Horizons címmel jelent meg), szerepelt a Djabe Táncolnak a kazlak című lemezén, majd együtt játszottak egy londoni előadáson. A szomorú hírt a zenekar alapító tagjának, ütőhangszeresének és énekesének haláláról a Djabe vezetőjétől, Égerházi Attilától tudta meg, és azonnal úgy döntött, hogy Budapestre jön magyar barátaihoz, de inkább a közös zenélésre emlékezett az MTI-nek adott interjúban.

"Nagy kedvvel improvizáltunk, teljesen más élmény, mint amikor egy megkomponált darabot kell játszani, másfajta érzékenységet tételez fel, már csak azért is, mert sokkal nagyobb benne a kockázat, nem tudjuk előre, mi fog kisülni belőle" - mondta az angol muzsikus, akit Sipi felejthetetlen ütős játéka mellett Kovács Ferenc számára egyedülálló trombita- és hegedűhangjai ragadtak meg leginkább, miközben ő aznap este éppen "rockosra vette" játékát. A magyar jazz- és világzenei törekvésekben amúgy is szinte naprakész, mert gyakran jár a londoni Magyar Kulturális Központba magyar muzsikusokat hallgatni. Véleménye szerint jobb menedzselést érdemelnének a világban, mert sok olyan akad közöttük, aki nyitott mindenféle zenei kísérletre.

Aki ismeri Hackett életművét, tudja, hogy beskatulyázhatatlan zenészről van szó. "Imádok a legkülönbözőbb stílusok között kalandozni, meggyőződésem, hogy egy jó zenész nem engedheti meg magának, hogy egy irányzat foglya legyen" - hangsúlyozta, és emlékeztetett arra, hogy ugyanúgy élvezte a közös zenélést annak idején a Genesisszel, a Yes két tagjával, Chris Squire-rel és Steve Howe-val, mint klasszikus zenészekkel, vagy éppen a soulénekes Richie Havensszel. Most pedig egy kortárs ütőssel készül közös kamarakoncertre. "Szeretem az ilyen kis koncerteket, ahol az ember nem reszkíroz semmit. De egy gyufányi szikrából is születhetnek szép dolgok" - vallja Steve.

Ha már megemlítette a Genesist, óhatatlanul szóba kerül az a hír, mely szerint tervezik a rockszínház egykori remekművét, a Lamb Lies Down On Broadway színpadra állítását, több mint 30 évvel az ősbemutató után. Az eredeti előadások idején még Hackett és a frontember Peter Gabriel is tagja volt a zenekarnak. Steve szerint két évvel ezelőtt merült fel először a Lamb felújítása, azóta azonban nem történt semmi előrelépés, mivel a háromtagú Genesis, Phil Collins, Mike Rutherford és Tony Banks külön turnézott, Gabriel is, ő is rengeteget dolgozott. Steve-nek elvileg semmi kifogása az újabb együttműködés ellen, csak sikerüljön "egyeztetni" a többiekkel.

Steve Hackettre aligha mondható, hogy "elfoglaltsága" csupán kifogás: jelenleg egy klasszikus lemezen dolgozik, hat Bach-darabot játszott lemezre, és már készül új rocklemezének a terve. Ez a két párhuzamos út immár állandósult a gitáros munkásságában: legutóbbi két lemeze közül az első, a 2005-ös misztikus Metamorpheus nagyzenekarral, a The Underworld Orchestrával készült, míg a 2006-os Wild Orchids egy, a világ dolgaira érzékeny szövegekkel súlyosbított rocklemez. Ami a készülő rockalbumot illeti, Steve elárulta, hogy most gyűjti hozzá a zenekart. Arra a kérdésre, hogy esetleg bevesz-e csapatába magyar muzsikust, nem adott nemleges választ.

Göbölyös N. László
MTI-Panoráma

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166