Djabe: Down And Up

5.1 Surround kiadás, DVD Audio/Video GR-100-5

imageA Djabe zenekar utoljára 2008-ban jelentetett meg stúdióalbumot. Megérte a hosszú várakozás, mert a most elkészült Down And Up című anyag mind színvonalában, mind kivitelében elsőrangú. Ezt a minőséget és igényességet megszokhattuk már a zenekartól, nem véletlen, hogy az utóbbi pár évben 42 ország látta vendégül a Djabét.
A kétoldalas, megfordítható korongnak (DVD10) van DVD videó és DVD audió oldala is, így minden DVD és Blu-Ray lejátszóval kompatibilis a kiadvány. A DVD videó oldalon DTS 5.1 és PCM sztereó hangsávok kaptak helyet. Érdekesség, hogy az LP gyártáshoz felhasznált analóg master is meghallgatható a digitális sztereó master mellett. Minden bizonnyal ez a megoldás kedveltté teszi a lemezt a hi-fi berendezéseket tesztelők körében is. A DVD audió oldalon MLP 5.1 és MLP sztereó változatokban hallgatható meg az album tíz kompozíciója, valamint a Camino Royale bónusz track. A lemeznek ezen oldalának meghallgatásához DVD Audio kompatibilis lejátszók szükséges. A korongon a videó oldalon extraként megtekinthetjük a bemutató koncerten elhangzott címadó szerzeményt, mely egyben ízelítőt ad a rövidesen Blu-Ray lemezen megjelenő koncert anyagából. További videó extra a Dark Soup c. szám Bécsben, Steve Hackett-tel közösen rögzített koncertváltozata. A lemez érdekessége a Tears For Peace videóklip, melyet a zenekar 16 mm-es fekete-fehér filmre forgatott Vermes Iván operatőrrel.

Néhány szó a zenéről:

A Down And Up zeneszerzői, hangszerelői és stúdiómunkálatai Barabás Tamás tehetségét és igényességét dicsérik elsősorban. Természetesen jelen vannak az albumon a korai Djabe felvételek világát idéző Égerházi Attila és Kovács Ferenc szerzemények is. Külön érdekesség, hogy a lemez utolsó dala a Tears For Peace egy könnyebb hangvételű énekes felvétel, melynek szövegét Steve Hackett felesége, Joanna Hackett írta. Itt kell megemlítenünk, hogy a neves és már majdnem Djabe tagnak számító egykori Genesis gitáros, Steve Hackett öt kompozícióban is közreműködik az albumon, valamint ő énekli a Tears For Peace című számot.

Az albumot végighallgatva a Djabétól megszokott friss, sokszínű zenei utazásban vehetünk részt, és ezúttal is megmutatja új arcait az együttes. 10 új szám, hangulatok az elmúlt évek tapasztalataiból – lent és fent.
Barabás Tamás basszusgitár játékát világszerte elismerik és szeretik. A Down And Up albumon most szinte minden hangszeren játszik, melyből kiemelhetjük kiváló gitárjátékát. Bizonyára kevesen tudják, hogy eredetileg szólógitárosként kezdte pályafutását.
Banai Szilárd az utóbbi pár évben az egyik legmagasabb szinten jegyzett dobossá nőtte ki magát, melyet nemzetközi elismerései is bizonyítanak. Egyedi ritmikai és muzikális megoldásai élvezetes színt adnak a kompozícióknak.
Égerházi Attila gitártextúrája alapvető jellemzője kezdetektől fogva a Djabe hangzásának. Ezen az albumon az Awakening City és a Hills Of The Valley című számok képviselik ezt a világot.
Kovács Ferenc a tőle megszokott zeneiséget hozza trombitán és hegedűn. Külön figyelemre méltó a Dark Soup című számhoz írt érdekes szövege, melyet karakteres énekstílusában ad elő.
Kovács Zoltán zongora- és billentyűjátéka az évek során egyre fontosabb elemévé vált a Djabe zenéjének, melyről ezen a kiadványon is meggyőz bennünket.

A vendégművészek zenészként és az általuk képviselt hangszereket tekintve is különleges színekkel gazdagítják az albumot. Steve Hackett (UK) gitározik és énekel, John Nugent (USA) tenorszaxofonon játszik, Malik Mansurov (AZ) az ősi tar megszólaltatója. A magyar zenészbarátok közül Balogh Kálmán cimbalmozik, Bede Péter furulyázik, Herczeg Judit vokálozik és Veress Gábor fuvolán közreműködik.

Djabe with Steve Hackett: Tears For Peace video (YouTube)
Dabe - Dark Soup video (Facebook)

On-line megrendelhető

DVD Audio tartalom

Lejátszható minden DVD Audio kompatibilis készüléken
a teljes album surround MLP 5.1 és sztereo MLP 2.0 hangzásban.

 1. Down And Up
 2. Take A Deep Breath
 3. Awakening City
 4. No Chance For Dance
 5. Almi & Kitti
 6. I Remember
 7. Dark Soup
 8. Five Months Later
 9. Hills Of The Valley
 10. Tears For Peace
 11. Camino Royale (Bonus Track)

A lemezen szereplő előadók:

Banai Szilárd - dob
Égerházi Attila - gitár
Barabá;s Tamás - basszusgitár, szintetizátorok, gitár, ütőhangszerek
Kovács Ferenc - ének, trrombita, szárnykűrt, hegedű
Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek

Közreműködő zenészek:

Steve Hackett - ének és gitar
Malik Mansurov - tar
John Nugent - tenorszaxofon
Balogh Kálmán - cimbalom
Bede Péter - pásztor furulya
Herczeg Judit - ének
Veress Gábor - furulya
Roger King - billentyűs hangszerek

DVD Video tartalom

Lejátszható minden DVD Audio/Video és Blu-Ray készüléken
a teljes album surround DTS 5.1,
24 bit/96 kHz digitális és analóg sztereo master PCM 2.0 hangzásban.

 1. Down And Up
 2. Take A Deep Breath
 3. Awakening City
 4. No Chance For Dance
 5. Almi & Kitti
 6. I Remember
 7. Dark Soup
 8. Five Months Later
 9. Hills Of The Valley
 10. Tears For Peace
 11. Camino Royale (Bonus Track)

Videó Extrák

Dark Soup – Live in Vienna,2012. április 3.
DTS 5.1 and PCM 2.0, Aspect 16:9

Down And Up – Live in Budapest,2012. november 30.
DTS 5.1 and PCM 2.0, Aspect 16:9

Tears For Peace – Film clip
DTS 5.1 and PCM 2.0, Aspect 16:9

Audió Extra

A Down And Up bemutató koncertjén készített interjú magyar nyelven
(Budapest, 2012. november 30. IBS) riporter Náray Balázs.
Interjú alanyok: Tamás Barabás, Attila Égerházi,
Steve Hackett, Gulli Briem
PCM 2.0

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166