imageDjabe: Live in Blue
with Steve Hackett, Gulli Briem and John Nugent

GR-116-5,  Blu-Ray BD50

Bese Jozefák László (Jozé / Ellensúly) kritikája a Live in Blue Blu-Ray kiadványról:

Csúcsminőség kékben
Djabe – Live in Blue BD (GR1993 Records / 2015)

A Live in Blue című Blu-ray Disc a Djabe zenekar kék sorozatának harmadik kiadványa. A csúcsminőségű BD törzsanyaga nem más, mint a rendkívül jól sikerült Down And Up album domináns kék fényekkel kísért 2013-as surround lemezbemutató koncertjének teljes hang- és képfelvétele. Ezt követi bónuszként a 2012-es sztereo lemezbemutató koncert anyagából készült összeállítás, valamint egyéb érdekességek.

A surround és a sztereo kitételek itt természetesen az élő koncertek hangosítására érvényesek, hiszen a korongon szereplő összes kompozíció a lehető legjobb minőségű 5.1-es surround hangzással élvezhető, melyek az eredeti soksávos, nagyfelbontású koncertfelvételek felhasználásával készültek, Barabás Tamás hangmérnök fantáziadús, profi keverésében.

A Djabe együttes 2013. március 1-én mutatta be surround-ban az akkor legújabb Down And Up című albumát Budapesten a Petőfi Csarnokban. Koncerten a friss lemez dalai után az együttes teljes pályafutását átfogó egyveleg következett.

A zenekar Banai Szilárd dob, ütőhangszerek, Barabás Tamás - basszusgitár, Égerházi Attila - gitár, percussion, Kovács Ferenc - trombita, szárnykürt, hegedű, ének, Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek felállását kiegészítette Gulli Briem ütőhangszerek és dob-, valamint John Nugent szaxofonjátéka.

A Live in Blue minden idők egyik legjobb Djabe koncertje volt, melynek élő surround hangzása hamar legendássá vált. A Djabe történetének első Blu-ray lemeze 24 bit / 96 kHz-es DTS-HD 5.1 surround formátumban, tökéletesen adja vissza azt a bizonyos rendkívüli zenei- és hangzásélményt, ami a híres PeCsa-beli koncertet jellemezte. Nyugodtan kijelenthető, hogy a kiadvány hanganyaga, a Djabe esetében már szokásosnak tekinthető maximumot nyújtja. Ennél jobbat még a külföldi szupersztárok kiadványain sem igen lehet hallani.

A korong extrái között helyet kaptak még a budapesti IBS-ben tartott 2012-es sztereó lemezbemutató csúcspontjai Gulli Briem (Mezzoforte) dobossal és Steve Hackett (Genesis) gitárossal; továbbá a miskolci Művészetek Házában tartott 2013-as koncert akusztikus blokkja Steve-vel, Kovács Sára fuvolaművésszel és a Miskolci Filharmonikusokkal; ugyaninnen még a Sipi emlékét őrző Los Sipos (Homage to Sipi) című zenekari szám, valamint a Tears For Peace tankos videóklipje Hackett énekével és Herczeg Judit vokáljával.

A Live in Blue hazai lemezkiadás egyik, ha nem egyenesen a legszínvonalasabb Blu-ray kiadványa, mely kompromisszum-mentesen: a lehető legjobb kép- és hangminőségben tartalmazza a dupla-réteges Blu-ray korongra (BD50) tömörítés-mentesen még felvihető három órányi felvételt. Nincs gagyizás, nincs bűvészkedés a hangsávokkal, nincs még egy képkockányi lebutított filmrészlet sem. Csak a komoly hozzáállásból fakadó minőség, igényesség és profizmus.

A kép a lehetőségekhez képest a maximumot nyújtja, elmegy egészen a falig: a Blu-ray technológia határaiig. A színek élethűek, a mozgásoknál nincs elmosódás vagy rendkívüli pixelesedés, raszteresedés, képzaj vagy színátmosódás. Ilyesmi csak ritkán, például a füstön átvágó kék fények esetében, illetve egyes fekete-fehér részeknél fordul elő, akárcsak David Gilmour Remember That Night című kiadványa esetében, mely a Blu-ray lemezek egyik etalonjának tekinthető.

A tökélyre törekvés az extrák összeállításánál is tetten érhető. Mint közismert, Steve-nek nem állt módjában részt venni a 2013-as surround koncerten, melynek felvételén a így csak a másik két neves vendég: John Nugent és Gulli Briem játéka élvezhető.

Azonban Steve a 2012-es sztereó lemezbemutatón jelen volt, emlékezetes szereplése természetesen meg is lett örökítve, így minden olyan Hackett-érdekeltségű felvétel helyet kapott a bónuszok között, melyben egyedi gitárjátéka olyan hangsúlyos plusz jelent, amiért érdemes az adott szerzeményt duplán is megnézi, meghallgatni. Különösen igaz ez Steve kedvenc Djabe kompozíciójára, a Distant Dance című slágerre.

A 2013-as miskolci koncertblokk is komoly érdekességeket rejt, hiszen a Miskolci Filharmonikusokkal kiegészült társaság Steve Hackett akusztikus műsorrészét adja elő Kovács Zoltán vezényletével és Kovács Sára fuvolajátékával. Így ezen extra felvételek sem jelentenek öncélú ismétlést, hanem olyan különleges hangszerelési és zenei élményt, olyan plusz adnak hozzá a kiadvány törzsanyagához, ami miatt nemcsak hogy érdemes időt és energiát áldozni az akusztikus szett befogadására, hanem egyenesen kötelező. Hiszen ezek kompozíciók nemcsak önmagukban álló élményt jelentenek, hanem kiegészítik, ellenpontozzák, aláhúzzák és keretbe foglalják a zenetörténeti jelentőségű surround koncertnek és sztereó párjának a műsorát. Ráadásul a jelenleg elérhető legjobb minőségben!

Éppen ezért ez a különleges Blu-ray lemez nem csak a Djabe rajongóknak, vájtfülűeknek és az audiofil élmények szerelmeseinek kötelező, de mindenki másnak is erősen ajánlott!A Live in Blue ünnepélyes díszbemutatójára 2015. május 26-án került sor a budapesti Corvin Moziban. A rangos eseményen -az együttes műértő rajongótábora mellett- természetesen tiszteletét tette a hazai zenei élet krémje. A Radványi Gézáról elnevezett teremben szinte mindenki ott volt, aki manapság tényleg számít valamit a szakmában, aki valódi értéket képvisel. Így nem csoda, hogy rendkívül jó hangulat uralkodott a premier-vetítésen.

Azóta már széles körben elérhetővé vált a kiadvány. Kapható a jobb lemezboltokban, rendelhető a zenei diszkontokból. Szól a valódi zene szerelmeseinek otthoni házimozi rendszereiben, ahogy High-End cuccokon is, a felső kategóriás berendezésekkel foglalkozó audió-szalonokban.

A sorozat következő darabja a tervek szerint a Live in Blue DVD lesz, mely a feledhetetlen PeCsás surround buli mellett egy másik kék koncert anyagából válogat majd. Ezúttal a felvidéki Blue Note Jazz Clubban, Vágújhelyen rögzített 2013-as Djabe + Steve Hackett koncert felvétele kerül majd terítékre.”

A kiavány létrejöttét támogatta:

 

Belehallgatás az albumba:

 

On-line megrendelhető

Tracklista:

Live in Blue (2 hours)
Intro, Down And Up,Take A Deep Breath, Awakening City, No Chance For Dance, Almi & Kitti, Backstreet Toys, I Remember, Dark Soup, Five Months Later, Hills Of The Valley, Angklung In The Sun, Take On, Wind And Bell, Altitude Synergy, Indian Experience, End Of A Beautiful Day, Hang Drum Song, This Is Not America, Butterfly, House On The Hill, Hortobágy At Winter, Clouds Dance, First Step, Distant Dance

Extra features
Live at the IBS (44 minutes)
Recorded in Budapest at the IBS, 30th November 2012, with Steve Hackett, and Gulli Briem. Awakening City, I Remember, Firth Of Fifth, In That Quiet Earth, Distant Dance, Los Endos, Tears For Peace

Miskolc acoustic set and Los Sipos (19 minutes)
Recorded in Miskolc at the Művészetek háza 10th November 2013,
with Miskolc Symphony Orchestra, Steve Hackett, Sára Kovács.
Walking Away From Rainbows, Ace Of Wands, Jacuzzi, Overnight Sleeper, Los Sipos

Tears For Peace video clip (7 minutes)
Djabe with Steve Hackett

Audio: 5.1 and stereo DTS-HD

A lemezen szereplő előadók:

Szilárd Banai – drums
Tamás Barabás – bass guitar
Attila Égerházi – guitar, percussion
Ferenc Kovács – trumpet, violin, vocal
Zoltán Kovács – keyboards
Steve Hackett – guitar
Gulli Briem – hang, djembe, shaker, drums
John Nugent – tenor and soprano saxophone
Sára Kovács - flute
Miskolc Symphony Orchestra

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166