Életképek (Slices of Life)

CD - GR-063

imageA Djabe tovább építette a Táncolnak a kazlak hangzásvilágát és pergőbb, lendületesebb anyagot alkotott. A számok nagy részét Barabás Tamás jegyzi. A szaxofonokat ezúttal is az angliai zenésztárs Ben Castle (Sting, Carleen Anderson, Marillion, Steve Hackett) kezeli. Az új album egyelőre CD-n jelenik meg, de 2006. februárra a DVD-Audio változat is napvilágot lát.

Az Arany Zsiráf, eMeRTon és PRinceAward díjas Djabe zenekar, mely az elmúlt években a jelentôs külföldi fesztiválok egyik legkeresettebb magyar meghívottja lett, megjelentette új CD-jét.

Az együttes továbbfejlesztette a nemzetközileg is sikeres Táncolnak a kazlak hangzásvilágát. Egy lendületesebb, dinamikusabb anyagot vehet kézbe a hallgató. A megszokott Djabe felállás mellett hallható az albumon az angol zenészbarát, Ben Castle (Sting, Marillion, Jamie Cullumn), aki szaxofonon játszik. Érdekes színfoltja a CD-nek, a záró darab, melyet az Echo String Quartet szólaltat meg. Az albumot két szám kivételével teljes egészében a basszusgitáros Barabás Tamás komponálta és hangszerelte.

Az új anyag egyelôre CD-n kapható, de 2006. februárra a DVD-Audio változat is napvilágot lát.

A zenekar 2006. február 24. és 2006. március 4. között országos turnén mutatja be az új lemez anyagát. A budapesti koncert a Petôfi Csarnokban lesz március 3-án.

"Amikor a Djabe zenekar elküldte legújabb CD-jét tudtam, hogy újra egy csodálatos zenei élményben lesz részem. Nem csalódtam! Örömmel hallgattam az "Életképek"- "Slices of Life" CD-én szereplő kompozíciók sokszínűségét, a kitűnő, ötletes hangszereléseket és mindenek felett a tökéletes, virtuóz szólókat, az együttlüktetés mámorát, melyek emlékeztetnek ugyan a régebbi szerzeményekre, de ezuttal sokkal érettebb és kifejezőbb jazz elemekkel gazdagítva, kilépve a Kárpát medence népzenei világából, nyitottan, a világon oly gazdag, sokszínű zenei motívumok felé. Gratulálok!!!!!!!!!!!!"

Farkas Katalin
Magyar Rádió

"Mitől is jó egy zenekar? Legyen őszinte a zenéje, akarjon valamit közvetíteni a hallgatók felé. Törekedjen az eredetiségre, de ne a mindenáron való elkülönülés legyen a célja. Legyen világos zenei koncepciója. Az együttes tagjai legyenek a hangszerük avatott mesterei, legyenekzeneileg képzettek; olyanok, akik képesek bárhol és bármilyen körülmények között a professzionális megszólalásra. Mind művészként, mind magánemberként legyenek egymásra inspiráló hatással, ugyanis az egységes zenekari megszólalás nem a megszólaló hangszerek egyszerű összege, hanem zenei szintézise, ami magasabb szintre emeli az együttzenélés élményét.

Egy jó zenekar mindig képes a megújulásra. Megújulásra, de úgy, hogy a korábbi zenéik alapértékeit tudatosan képesek megőrizni, és megőrizve újraértelmezni. Azért különlegesen jó együttes a DJABE, mert mindezeknek az igényeknek képes megfelelni.

Úgy érzem többszöri meghallgatás utáni is, sőt egyre intenzívebben, hogy ezzel a zenei anyaggal a DJABE zenekar végérvényesen megérkezett a nemzetközi élvonalba. Szerintem ugyan eddig is ott volt, de ez után a CD után a mostanáig fanyalgók is kénytelenek lesznek lábhoz tenni a fegyvert és újra betenni a CD-t a lejátszóba. Erről a korongról árad a frissesség, a lendület, az intellektuális igényesség és a legjobb értelemben vett profizmus. Már az első taktusok után világossá válik a hallgató számára, hogy kivételes zenei anyagra lelt.

Örömmel lehet gratulálni a DJABE zenekarnak ehhez a kiválózenei teljesítményhez! A Táncolnak a kazlak CD zenei hangulata a személyes érintettség miatt is, kifejezetten lírai és különlegesen intellektuális. Fel is tette a mércét, mégpedig igen magasra. Ezzel az új zenei anyaggal megint sikerült előbbre lépnie az együttesnek. A kijelölt út helyes, előre a világhírnév felé! A CD borítója finoman ízléses, jól illeszkedik a CD zenei tartalmához."

Kovács Miklós

Életképek kritika (Héty Péter) - letölthető .pdf formátumban

Megrendelhető on-line

Tracklista:

1. Doromb
2. Message from Iceworld
3. Sigh
4. Omachule
5. Rush for Ménes
6. Waterfall
7. Slices of Life mp3
8. City of Habi
9. Children's Room
10. Indian Experience
11. Night in Kolkata

A lemezen szereplő előadók:

Barabás Tamás - basszusgitár
Égerházi Attila - gitárok
Sipos András - ének, ütőhangszerek
Kovács Ferenc - trombita, szárnykürt, hegedű, ének
Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek
Banai Szilárd - dobok
Ben Castle - tenor és szoprán szaxofon
Echo vonósnégyes

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166