Táncolnak a kazlak

CD és könyv - 2003 - GR-039

imageAz Arany Zsiráf és eMeRTon díjas Djabe zenekar eddigi legjobb lemezét készítette el 2002-2003 folyamán, Táncolnak a kazlak címmel.

A world music kiemelkedő hazai képviselője ezúttal a magyar zenei kincsből merített elsősorban. Barabás Tamás és Égerházi Attila kompozícióit, a nemrégiben elhunyt, Égerházi Imre festőművész képei ihlették. Az alföld, az erdélyi táj és Égerházi Imre többi motívumai zenei megfelelést nyertek. Újdonság, hogy a szerzők között olvashatjuk a zongorista Kovács Zoltán és a hegedus, trombitás Kovács Ferenc nevét is. A zenekar egyik alapítója Sipos András ezúttal új színeket szólaltat meg ütőhangszerein. Banai Szilárd a fiatal tehetséges jazzdobos egyre érettebben illeszkedik a Djabe arculatához. Kovács Zoltán ezúttal a szintetizátorok helyett akusztikus zongorán bizonyítja rendkívüli zenei tudását. Kovács Ferenc esetében pedig ezen a lemezen a hegedu dominál. Karakteres, magyar, "parasztbarokk" játéka alapvetően meghatározza az CD jellegét. Trombitán is nagyszerű, ahogy Archie Shepp nyilatkozta: "Súgy trombitál, mint Miles Davis". Barabás Tamás kitunő basszusgitár játéka mellett, elsősorban zeneszerzői és hangszerelői munkáját kell dicsérnünk. Égerházi Attila hitelesen állította össze az album koncepcióját Barabással karöltve. Kompozíciói és gitárjátéka ismét meghatározó a 2003-as Djabe produkció esetében is.

A Djabe most is több vendéget hívott a Táncolnak a kazlak elkészítéséhez. A közremuködők közül kiemelkednek: Steve Hackett (Genesis) gitárjátéka érdekes színnel gazdagítja az album hangzásvilágát. Ben Castle (Sting, Marillion, The Brand New Heavies) aki szopránszaxofon játékával emeli a felvétel színvonalát. ő már az UPDATE és Flying (DVD) esetében is meghatározó zenész volt. Ezen az albumon 2 felvételen is játszik. Először szerepel tabla Djabe felvételen, melyet Szalai Péter szólaltat meg. Visszatérő vendég a Djabe lemezeken Herczeg Judit énekesnő is.

A CD nagyon szép, papírtokos csomagolásban kerül forgalomba. A lemezen nemcsak "meghallgathatjuk a 14 festményt, hanem kis könyvében meg is csodálhatjuk őket.

Megrendelhető on-line

Tracklista:

1. Táncolnak a kazlak
2. Tájak
a) - Lengyelország felett
b) - Alkony a tengerparton
3. Hajdúböszörményi utcarész
4. Ház a dombteton
5. Téli hortobágy
6. Hóviharban
7. Fátyol mögött
8. Beszélgetok
9. Szemrehányás mp3
10. Thiérachei emlék
11. Gyimesi hegyek
12. Repülés
13. Jégvilág
14. Virágcsendélet

A lemezen szereplő előadók:

Barabás Tamás - basszusgitár
Égerházi Attila - gitárok
Sipos András - ének, ütőhangszerek
Kovács Ferenc - trombita, szárnykürt, hegedű, ének
Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek
Banai Szilárd - dobok
Herczeg Judit - vokál
Szalai Péter - tabla
Steve Hackett - gitár
Ben Castle - szaxofon

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166