Djabe: Live in Budapest DVD

DVD GR-109

imageA Djabe zenekar 2012 év végén jelentette meg Down And Up című stúdióalbumát. A lemez szakmai és közönség berkekben is kiváló fogadtatásra talált. A kiadványt jelölték a Fonogram magyar zenei díjra, jazz kategóriában 2013-ban. A felvételek háromféle változatban is megjelentek: CD, vinyl LP és DVD Audio formátumban.

Az albumot a zenekar hazai és nemzetközi turné keretében mutatta be, melynek 2012. november 30-i budapesti állomásán készült az a koncertfilm, mely felkerült a DVD-re. A koncerten a Djabe tagjai mellett (Barabás Tamás basszusgitár, Banai Szilárd dobok, Égerházi Attila gitár, Kovács Ferenc trombita, hegedű, ének és Kovács Zoltán billentyűs hangszerek) az album vendégei közül közreműködött Steve Hackett (Genesis) gitáron. Külön érdekessége volt a koncertnek, hogy fellépés előtt egy héttel Gulli Briem is igent mondott a részvételre. Ez volt az első alkalom, hogy a Mezzoforte dobosa a zenekarral játszott, mely azóta rendszeressé vált hazai és nemzetközi turnék alkalmával. A koncert első részében a Djabe zenekar és Steve Hackett mutatták be a Down And Up album első kilenc kompozícióját, melyekből hat Barabás Tamás önálló szerzeménye a maradék háromban pedig Kovács Ferenc és Égerházi Attila társszerzők két – két kompozícióban. A stúdióalbum és a koncert hangszerelése is Barabás Tamás munkája. A koncert második felében először Steve Hackett játszott önálló akusztikus blokkot, majd hozzá csatlakoztak a Djabe zenészei, folytatva immár quartett felállásban az akusztikus előadást. Különleges csemege Steve Hackett Ace of wands c. darabja a Djabe előadásában, akusztikus felfogásban. A Firth of fifth-el folytatódott az akusztikus blokk, a híres melódia Kovács Ferenc hegedűjén csendült fel, majd a zenekar átváltott elektromos felfogásra a számon belül, melyet billentyűs szóló után Steve leghíresebb és talán legjobb gitár szólója zárt. A hátralévő Genesis és Djabe számokra Gulli Briem is csatlakozott a zenészekhez, fokozva  a koncert intenzitását és színesítve a ritmus szekció hangzását.

A ráadásban a Tears for Peace szám került terítékre, mely a Down And Up utolsó kompozíciója. A zeneszám érdekessége, hogy a zenéjét Barabás Tamás szerezte, a szövegét Steve felesége, Joanna Hackett írta, a számot pedig Steve énekli.

A DVD a teljes koncert anyagot tartalmazza, a Djabe-tól már megszokott kiváló hangminőségben, sztereo és 5.1-es Surround hangzásban is. A videó extrák közé bekerült a Tears for Peace című számhoz forgatott videóklip. Ennek különlegessége, hogy a zenekar 16 milliméteres fekete – fehér filmre forgatta az anyagot, valamint központi motívumként Budapest belvárosában egy T59-es tankon játsszák és éneklik a dalt.

További extra a zenekar 2011-es turnéjának debreceni állomásán forgatott koncert klip, a The steppes, Hackett szerzeménye.

Az alkotók fotógalériát is készítettek a DVD-hez.

Djabe: Down and Up (YouTube)
Djabe: Take A Deep Breath (YouTube)
Djabe: Awakening City (YouTube)
Djabe: Dark Soup video (YouTube)
Djabe with Steve Hackett: Tears For Peace video (YouTube)
Djabe with Steve Hackett: Los Endos (YouTube)

On-line megrendelhető

Tracklista

 1. Coming Up
 2. Down And Up
 3. Dark Soup
 4. Awakening City
 5. Take A Deep Breath
 6. Almi & Kitty
 7. Five Months Later
 8. I Remember
 9. Hills Of The Valley
 10. No Chance For Dance
 11. Steve’s Acoustic Set (Including  Blood on the Rooftops, Horizons)
 12. Ace Of Wands
 13. Firth Of Fifth
 14. In That Quiet Earth
 15. Angklung
 16. Distant Dance
 17. Los Endos
 18. Tears For Peace

Extrák:

Tears for Peace videóklip
The Steppes live in Debrecen 2011
Fotógaléria

A lemezen szereplő előadók:

Barabás Tamás - basszusgitár
Banai Szilárd - dobok
Égerházi Attila - gitár
Kovács Ferenc - trombita, hegedű, ének
Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek
Steve Hackett - gitár és ének
Gulli Briem - dobok

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166