Három kontinens világzenéje

2001.06.28. (a nyomtatott MH cikke)

Lemezbemutatót, országos turnét tart ezekben a napokban a dzsessz és a world music elemeit ötvöző, az európai, afrikai és ázsiai dallam- és ritmusvilágot is felhasználó Djabe együttes. A hazai zenei palettán egyedülálló csapathoz a közelmúltban három új tag, valamint - Ben Castle brit szaxofonos-klarinétos személyében - állandó vendégszólista csatlakozott.

A Djabe életében az idei év jelentős változást hozott: három alapító tag - Barabás Tamás basszusgitáros-zeneszerző, Égerházi Attila gitáros-zenekarvezető, valamint Sipos András énekes-ütőhangszeres - mellé három új muzsikus érkezett, s így a zenekar állandó tagjainak száma négyről hatra emelkedett. Az egyetlen távozó Muck Ferenc szaxofonos volt, aki szerteágazó egyéb munkái, rengeteg stúdió- és koncertfelkérése miatt nem tudta tovább vállalni a Djabéban való, egyre több elfoglaltsággal járó közreműködést. Az új tagok közül Kovács Zoltán billentyűs hangszereken játszik, Banai Szilárd dobol, míg Kovács Ferenc hegedül és trombitál. "Az elmúlt években is meglehetősen változatos muzsikát játszottunk - meséli Égerházi Attila -, de az újabb kompozíciók hangszerelése egyre színesebb és gazdagabb, ami indokolja az állandó létszám bővítését. Ragaszkodunk ugyanis ahhoz, hogy a koncerteken minden hang élőben szólaljon meg, ne legyenek különböző gépzenék, samplerek és szintetizátorok."

A zenekarnak egy hetedik, "tiszteletbeli" tagja is van, Ben Castle angol szaxofonos-klarinétos személyében. A fiatal brit muzsikus - aki az elmúlt években olyan nemzetközi sztárokkal játszott együtt, mint a Marillion és a Brand New Heavies együttes vagy Steve Hackett - nemcsak az Update című, nemrég megjelent Djabe-lemezen játszott, hanem a mostani országos turnén is közreműködik, s hosszabb távra tervezi az együttműködést magyar barátaival. "Ben játékára egy olaszországi koncerten figyeltem fel - mondja Égerházi Attila -, s hamarosan kiderült, hogy zenei elképzeléseink nagyon közel állnak egymáshoz, s kitűnően be tud illeszkedni az általunk képviselt hangzásvilágba. Mivel jelenleg szabadúszó - vagyis nincs állandó zenekara -, tulajdonképpen csak egy repülőjegy választ el minket egymástól, bár így is állandó időegyeztetésre van szükség."

A lemezbemutató koncertkörút Gödöllőn kezdődött, majd Cegléden, Szolnokon, Békéscsabán és Zalaegerszegen folytatódott. A tegnapi, Petőfi Csarnok-beli koncert után Székesfehérvár, Debrecen és Győr következik. A hangzóélményhez különleges világítástechnika társul - ebből jön létre az egyéni stílusú, a dzsessz és a world music elemeit ötvöző, az európai mellett az afrikai és ázsiai dallam- és ritmusvilágot is szervesen beépítő produkció. A Djabe már 1995-ös megalakulásakor hasonló stílust képviselt, és egy évvel később megjelent bemutatkozó CD-jük komoly feltűnést keltett szakmai körökben. Az elmúlt négy évben kvartettként dolgozó zenekar 1998-ban Snétberger Ferenc gitárművész közreműködésével készítette el a Witchi Tai To című, harmincöt perces videót is tartalmazó albumot, amelynek utómunkái a legendás londoni Abbey Road stúdióban fejeződtek be, s amelyért az együttes Aranyzsiráf Díjat kapott. Ezt követte az 1999-es Ly-O-lay Ale Loya című lemez, majd tavaly a Tour 2000 című koncertalbum.

A Djabe lemezeit a Gramy Records adja ki, amelyet néhány éve Égerházi Attila alapított. "A Gramy három, szorosan összefüggő területen tevékenykedik. Saját hangstúdiónk van, ami más zenészek számára is nyitva áll. A Gramy reklámügynökségnek és grafikai stúdiónak elsősorban multinacionális ügyfelei vannak, ez biztosítja a hanglemezkiadás anyagi bázisát." A Djabe mellett néhány más produkciót is kiadnak: gondozásukban jelenik meg a Horgas Eszter arcai című, négyrészesre tervezett hanglemezsorozat.

Retkes Attila

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166