DVD Magazin 2003. 02. - 11. szám

Az ember alig hiszi el, hogy saját gyártású, teljesen magyar terméket tart a kezében! És ha hozzávesszük, hogy az első magyar world/jazz-DVD-ről van szó, akkor teljes az extázis.

A Djabe zenekar 2001 nyarán fennállásának eddigi legjelentősebb turnéját, az Update-et bonyolította le Magyarországon. A koncertekre a zenekarhoz csatlakozott Ben Castle, aki korunk egyik legtehetségesebb dzsesszmuzsikusa és aki olyan nagy nevekkel dolgozott már együtt, mint a Marillion, Sting, Steve Hackett, vagy éppen a The Brand New Heavies. Égerházi Attila és Barabás Tamás két budapesti koncert egyenként közel 3 órás(!) anyagából válogatta össze a DVD-re kerülő felvételeket. Az így kapott 132 perces koncertfilm igazi csemege, nemcsak a műfaj és a Djabe rajongóinak. A világzene és a dzsessz érdekes, kicsit talán misztikus keverékével kerülünk szembe, ami hamarosan igazi varázslattá teljesedik ki. A fantasztikus hangulatú filmtől ne várjunk túl sok akciót a színpadon, hiszen nem rockbanda vagy fiúzenekar koncertjérol van szó. De azért show-csinálásban a Djabe is otthon van, és ennek bizonyságot is adnak, többször is. A képi látvány pazar. A tracklistán 20 dalt találunk és bónuszként 4 csemegét (Erdő, erdő, Clouds Dance, Conga Solo, Bass Solo).

A koncert végére kicsit más ember lesz belőlünk, és ha még nem ültük rojtosra a hátsónkat, akkor ösztönösen nyúlnánk a távirányítóért, hogy újraindítsuk a filmet.

A DVD igényes borítója még csak a kezdet. Gyönyörű és rendkívül hozzáértően elkészített interaktív menük csábítanak a gombnyomásra. Itt csodálkozunk el újra, hogy mennyi energiát fektettek a tökéletességre a készítők. A közvetlen track-elérés nem számít extrának, de ez itt szinte természetesnek is hat. A koncertfelvétel képformátuma 4:3, de a 16:9-es képarányú készülékeken a zoom gomb megnyomásával a film kitölti a teljes képernyőt, mivel 16:9 arányú maszkcsíkot alkalmaztak a videón. A kép a koncertfelvételtől elvárható minőséget hozza, teljesen rendben van. A kimerevített állóképek is tiszták.

Az 5.1-es Dolby Digital hangot egyenlő arányban keverték ki az első, a hátsó és a center hangsugárzókra. De ha nincs Dolby Surround hangrendszerünk, ne csüggedjünk, mert LPCM sztereó hangsáv is tökéletes hangzást nyújt.

A 132 perces koncertvideón felül a DVD egy 20 perces dokumentumfilmet is tartalmaz, ahol a zenekar tegjaival készített interjúk mellett bónusz felvételeket is talalunk. Az Open Files nagy meglepetésre angol és magyar felirattal is nézhető. A Djabe teljes diszkográfiája ad alkalmat egy kis böngészésre, és akinek még ez sem elég, az együttes tagjainak biográfiájával is lehet ismerkedni. A netfüggoknek pedig még akad pár weblink a végére.

Exkluzív kivitelű DVD, amely nem hiányozhat az igényes zenerajongók gyűjteményéből, de az érdeklődőknek is kellemes perceket fog szerezni!

DVD Magazin

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166