A Djabe Moszkvában, avagy a magyar jazz új barátokat szerzett Oroszföldön

A Djabe együttes, – miként a szaksajtó hívja: Magyarország elsőszámú jazz/world fusion zenekara – átutazóban Moszkvában, nagysikerű fellépésen szerzett újabb híveket a magyar jazznek. Az együttes, amely több mint 12 éves fennállása alatt számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett, s lépett fel szép sikerrel jelentősebb koncerteken, fesztiválokon Európában és Észak-Amerikában, – Moszkvába Ulan Bator-i fellépéséről érkezett.

A Djabe a moszkvai jazz-ínyencek egyik legismertebb törzshelyén a „Dzsao-da, a kínai repülő”- klubban, (Kitajszkij Ljotcsik) komoly elődök nyomába lépett. A korábbi vendégek sorában Emir Kusturica és a No Smoking Orchestra, a Manu Chao, az Orchestra Baobab, Kimmo Pohjonen, Tiger Lillies, Huun-Huur-Tu, Boris Kovac, a Royal Crown Revue, és sokan mások iratkoztak be itt a klub emlékkönyvébe.

Az egymásba kapaszkodva táncoló pár, a visszafogottan, ám az egész koncertet az asztal szélén dobolva „lekísérő” varkocsos fiú, a lágyan ringatózó, kedvesen mosolygós lány, a Frank Zappa imitáció bagós srác, a mellettünk ülő tokiói lány, aki ázsiai fegyelemmel ülve, de, mintegy akaratlanul is el-elmosolyodott, a szemüveges, komolykodó, cigit rágó, „a szomszédklubmenedzserevagyok” egész estét végig bólogató úrfi – a zaj, a zsinat, amely nem elnyomta, de körbefogta a zenét, a zene, amely körbefogta a hálás hallgatóságot…

…szólók, örömzene, felvezetések és lekísérések, a Genesis szám, amelyre egyszerre fénylettek fel a szemek, az indonéz bambuszhangszeren, a ka lung-on előadott Moszkva-Moszkva szám robbanó sikere – hát, igen! A Djabe átlibbent Moszkva szombatéjszakáján és meghódította a várost!

„…Moszkvába beszökött a Djabe,
a Ljubljankán suhant át,
korántsem nesztelen…”

Faragó András
igazgató-helyettes
Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166