2011.04.27.


Szoljon Blog kritika:
Djabe - Flying

Amikor jó pár esztendeje rátenyereltem a Djabe együttes Flying című DVD-jére, tudtam, nem zsákbamacskát veszek, hiszen szolnoki koncertjükön, pár éve már megcsodálhattam játékukat, profizmusukat. A korong szintén egy turné eszenciája, mégpedig egy korábbi, 2001-es évjáraté, ami úgy tűnik, szintén nagyon jó volt. Több mint kétórás zenei anyagon ringatózhatunk, vagy inkább szárnyalhatunk, aminek egyik érdekessége, hogy a fáma szerint ezt a koncertet rögzítették először Magyarországon tökéletes, 5.1-es, Dolby Surround technikával, az utómunkálatokat pedig saját stúdióban végezték. Az ínyencek tehát elismerően csettinthetnek, ezt tettem én is, mert nemcsak a technika, hanem a koncert anyaga is lenyűgözött.

Amúgy a Djabe stílusát a manapság oly divatos világzene kategóriába szokás sorolni, de hovatovább ez már skatulyának tűnik, hiszen zenei világuk olyan mint a repülés: határtalan, szabad, egzotikus, ámde nem öncélúan szertelen. A hét muzsikus mondhatnánk, egy húron pendül ezen a lemezen, ha ez nem lenne képzavar. Hiszen a két fúvós, Kovács Ferenc aki egyébként hegedűt is mesterien bűvöli, Ben Castle, aki vendégművészként, szaxijátékával kápráztat el, és az ütősök, Sipos András (sajnos 2007 óta már nincs közöttünk), aki koboldként kacsint ránk egzotikus hangszerei mögül, hogy aztán sámánhangjától is megborzonghassunk, Banai Szilárd, aki zenekar Benjáminja, de cseppet sem megilletődve vág rendet a dobok erdejében, mind-mind a tökéletes összhang varázslói. Akik pedig szédületesen pengetnek: Égerházi Attila, és Barabás Tamás. Sorjáznak hát az immár klasszikussá vált számok, többek között a Witchi Tia To, a My Way, a röpke időtartamú Update, a címadó Flying, a szívem csücskének választott Lead Soldier, tán azért is, mert a szám végén tanúi lehetünk annak, hogy az együttestől a humor sem áll távol.

De a DVD más csemegét is tartogat: interjúkat a zenészekkel, megspékelve még szólókkal, no és diszkográfiát, melynek lemezeiről egy-egy szám meghallgatható. Tán ez is hozzásegít ahhoz, hogy a repülés végén szépen landolhassunk…

Hallga csak!

Az eredeti kritika itt olvasható

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166