Tökéletes helyszín, szárnyaló zene

Gerébi Zoltán írása, a Genesis világa honlapon

Ismét nálunk járt Steve Hackett a Djabe meghívására. Ezúttal a zenekar 15. születésnapja volt az apropó. Az izlandi vulkánkitörés miatt, a hazánkba tervezett rövid turné ugyan elmaradt, a Művészetek Palotájába meghirdetett koncert sikeresen lement.

A koncert különlegességét már az is előre jelezte, hogy tökéletes helyszínre került a Djabe különleges muzsikája. Ez a miliő nagyon illik a zenekar szárnyaló zenéjéhez. A színpadot meglátva még izgatottabban vártam a kezdést. A Fesztiválterem meghittségén még az sem igazán tudott rontani, hogy a közönség szinte végig világosban ült, aminek valószínűleg a DVD felvétel volt az oka.

Rögtön egy meglepetéssel indult a koncert, ugyanis Sipos András ismét a zenekarral volt a technika segítségével. A következő meglepetést a színpadra libbenő három táncos jelentette, akik a jól megválasztott fényben lebegtek a zenében. Utánuk folyamatosan érkeztek a vendégek. Mindig kíváncsian várom, milyen újdonsággal lep meg a zenekar, és ez valahogy mindig sikerül is nekik. A tőlük megszokott különleges hangszerek ismét bemutatásra kerültek, és a vendég zenészek is kiválóan belesimultak a műsorba. Ezúttal talán Muck Ferenc lepett meg a legjobban, akit én még nem hallottam így játszani. A közönség legnagyobb kedvence talán az azeri Malik Mansurov volt, aki különleges hangszerével, ami a tar névre hallgat, kápráztatta el a nagyérdeműt.

A mi kedvencünk, időrendben az utolsó vendégmuzsikusként került elő, és azonnal megörvendeztetett minket A SZÓLÓVAL. Igen, a Firth Of Fifth nyitotta a Hackett szerzemények sorát, amelyet a The Steppes szóló szerzeménye követett, majd egy újabb Genesis szám, az In That Quiet Earth. Ezután már a Djabe számok voltak a főszereplők, és természetesen az örömzenélés és az improvizáció.

A főműsor végén ismét előkerültek az angklungok, amelyek szokás szerint nagy sikert arattak. A ráadásban mindenki a színpadra lépett, és természetesen mindenki szólózott. A több mint három órás koncert ismét megmutatta milyen az, ha a tökéletes helyszín találkozik a szárnyaló zenével. A jól megválasztott fények meg csak még kifinomultabbá tették az egészet. Ha elkészül a DVD, egy újabb kötelező vétel kerül a piacra.

A koncert után dedikálásra is sor került, amely során néhány szót is sikerült váltani Steve-vel. Ebből megtudhattuk, hogy a Chris Squire / Steve Hackett album szinte teljes egészében elkészült, már csak finomítanak rajta, de már most is jól szól. Esetleg turné is várható, de ez még nem emelkedett hivatalos szintre. Kérdésemre, hogy mikor láthatjuk újra a Steve Hackett zenekart, az volt a válasz, hogy nagyon szívesen játszanának újra Budapesten, de még nincs konkrétum.

És hogy egy jó hírrel fejezzem be a rövid beszámolót, a csapat augusztus 9-én egy ráadás koncertet ad Steve közreműködésével a Take Five-ban.

Gerébi Zoltán
A Genesis világa honlap

Tekintse meg a Genesis világa honlap galériáját

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166