Felvételről is élő

2010-ben 15 éves jubileumi turnéra indult a Djabe. Az ünnepi koncertsorozat állandó vendége volt Steve Hackett, aki Magyarország (Budapest, Debrecen, Pécs) mellett, Oroszországba, Bulgáriába és Szerbiába is elkísérte a zenekart. A koncerteket rögzítették és ezekből a felvételekből állították össze új kétlemezes koncertalbumuk anyagát, amely In The Footsteps Of Attila And Genghis címmel kerül a boltokba. A szép papírtokban megjelenő dupla album, amelynek borítóját Égerházi Imre alkotása ékesíti, nem csak a Djabe, hanem a Genesis rajongóknak is tartogat meglepetést. Aki hallotta már a formációt élőben, pontosan tudja, hogy a zenekar saját szerzeményei mellett Genesis, és szóló Steve Hackett számokat is játszik, ráadásul nem is akármilyen minőségben. Akik viszont még nem jutottak el ilyen közös koncertre, itt a lehetőség, hogy ők is meghallják, mennyire egymásra talált a zenekar és Steve.
Az album gerincét a Djabe szerzemények adják – régiek és újak – de végre két Genesis és két szóló Hackett darab is az albumra került. És hogy miért végre? Mert korábban csak élőben lehetett ezeket a remek előadásokat hallani.
Az albumhoz Steve Hackett írt kísérőszöveget, amelyben a közös élményekről mesél, és végigveszi a turnéállomásokat. Mindkét lemezen található számítógépen megtekinthető extra tartalom. Az első lemez esetén ez egy 2010-es koncertrészlet Szerbiából, míg a második lemezre egy korábbi malajziai fellépés részlete került 2008-ból – ahol Steve szintén a zenekar vendége volt – illetve egy kis betekintés a színfalak mögé.

Ez az album egy válogatás a jubileumi turné legjobb koncertpillanataiból, de annak ellenére, hogy az egymást követő számok különböző állomásokon lettek rögzítve, teljes egészet alkotnak. Steve nem is vendégként van jelen, hanem a zenekar tagjaként. A mára évek óta tartó munkakapcsolat teljesen összekovácsolta a formációt és az albumon hallható műsor remekül adja vissza azt az élményt, amivel élőben találkozhatnak a rajongók. Örömzenélés hallható mindvégig, és ami a legjobb, hogy a lemezt hallgatva szinte ott lehetünk a koncerten. Teljesen átjön az élő zene varázsa.

Gerébi Zoltán (A Genesis világa honlap) kritikája

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166