Hír archívum - 2008

2008.12.20.

Versek a Djabe zenéjére!

Decemberben megjelent V. Vajdics Krisztina: Neked írtam című verseskötete. Az első kötetes alkotó külön fejezetet szentel a Djabe zenéjére írt verseinek.
V. Vajdics Krisztina 1966. március 14-én Miskolcon született. Gyermekéveit Debrecenben töltötte meleg, szerető családban, pedagógus szülők gyermekeként. Gyökerei a mai napig ehhez a városhoz kötik. Gimnáziumi tanulmányait a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban végezte, majd a nyíregyházi Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakos hallgatója lett. Innen egyenesen vezetett útja a tanári pályára, melyet azóta is hivatásának tekint. Az írás szenvedélye vezette a nyíregyházi Krúdy Gyula Újságíró Akadémiára is, ahol újságírást tanult. A helyi (nyíregyházi) napilapokban jelentek meg első tárcái, portréi, interjúi.

További információ a könyvről
A Djabe zenére írt versek

2008.11.13.

Djabe/Steve Hackett
Sipos András emlékkoncert dupla DVD-n (GR-080)

A Djabe zenekar és Steve Hackett 2007. november 30-án közös jótékonysági koncerttel tisztelgett a szeptember 14-én elhunyt Sipos András ütőhangszeres és énekes előtt.
A koncert bevételét Sipi gyermekei kapták. A koncerten közreműködtek zenészbarátok is. Halhattuk Dresch Mihályt, Balogh Kálmánt, Said Tichitit, Budai Sándort és Németh Ferencet is. A színészkollegák az előadás elején külön blokkban emlékeztek.
A koncert méltó megemlékezés volt a kiváló zenészbarátról. A Djabe, Steve Hackett és Magony kompozíciók magával ragadták a közönséget. Két szám erejéig Sipi is beszállt a technika segítségével a zenekarba.
A Djabe zenekar, és közönség szerint is, a koncert minden idők legjobb Djabe előadása volt.

A koncert teljes anyaga rövidesen megjelenik dupla DVD-n, természetesen sok koncert és Sipi életéből vett extrákkal.

A kiadvány megjelenését támogatta az NKA és az Artisjus alapítvány

       

2008.10.13.

A Djabe Moszkvában, avagy a magyar jazz új barátokat szerzett Oroszföldön

A Djabe együttes, – miként a szaksajtó hívja: Magyarország elsőszámú jazz/world fusion zenekara – átutazóban Moszkvában, nagysikerű fellépésen szerzett újabb híveket a magyar jazznek. Az együttes, amely több mint 12 éves fennállása alatt számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett, s lépett fel szép sikerrel jelentősebb koncerteken, fesztiválokon Európában és Észak-Amerikában, – Moszkvába Ulan Bator-i fellépéséről érkezett.

A Djabe a moszkvai jazz-ínyencek egyik legismertebb törzshelyén a "Dzsao-da, a kínai repülő"- klubban, (Kitajszkij Ljotcsik) komoly elődök nyomába lépett. A korábbi vendégek sorában Emir Kusturica és a No Smoking Orchestra, a Manu Chao, az Orchestra Baobab, Kimmo Pohjonen, Tiger Lillies, Huun-Huur-Tu, Boris Kovac, a Royal Crown Revue, és sokan mások iratkoztak be itt a klub emlékkönyvébe.

Az egymásba kapaszkodva táncoló pár, a visszafogottan, ám az egész koncertet az asztal szélén dobolva "lekísérő" varkocsos fiú, a lágyan ringatózó, kedvesen mosolygós lány, a Frank Zappa imitáció bagós srác, a mellettünk ülő tokiói lány, aki ázsiai fegyelemmel ülve, de, mintegy akaratlanul is el-elmosolyodott, a szemüveges, komolykodó, cigit rágó, "a szomszédklubmenedzserevagyok" egész estét végig bólogató úrfi – a zaj, a zsinat, amely nem elnyomta, de körbefogta a zenét, a zene, amely körbefogta a hálás hallgatóságot…

…szólók, örömzene, felvezetések és lekísérések, a Genesis szám, amelyre egyszerre fénylettek fel a szemek, az indonéz bambuszhangszeren, a ka lung-on előadott Moszkva-Moszkva szám robbanó sikere – hát, igen! A Djabe átlibbent Moszkva szombatéjszakáján és meghódította a várost!

"…Moszkvába beszökött a Djabe,
a Ljubljankán suhant át,
korántsem nesztelen…"

Faragó András
igazgató-helyettes
Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ

2008.08.18.

Djabe koncert ismét Budapesten, szeptember 19-én!

A Djabe turnéja szeptemberben ismét érinti Magyarországot.

Szeptember 19-én Budapesten, a XXII. kerületi Klauzál Művelődési Házban szerepel a zenekar, szeptember 20-án pedig a Dabasi Világzenei Dobos Gálán lépnek fel.

A koncerteken a zenekar vendége lesz a marokkói énekes, ütőhangszeres Said Tichiti.

Turné információk
Jegyrendelés

2008.08.18.

Baráti hangulatban - Djabe és Steve Hackett "Turnéfőpróba"

Djabe Steve Hackettel- Hol voltál péntek este?
- Leugrottam a Take Five-ba, egy kis péntek esti koncertre.
- Az jó. És ki játszott?
- Steve Hackett a Djabe zenekarral.

A fentihez hasonló beszélgetés leginkább Angliában megszokott, de ezúttal a magyar közönségnek volt lehetősége az említett koncert megtekintésére. Ha a 2 500 forintos belépőt is megemlítem, biztosan sokan nem hisznek a szemüknek, de tényleg ennyibe került a Djabe zenekar elkövetkező rövid turnéjának a főpróbájára a beugró, ahol Steve lesz a sztárvendég.

Amikor megérkeztünk, már nagyban ment a beállás. Egy kicsit meg is rémültem, hogy esetleg lemaradtunk valamiről, de szerencsére, ekkor még szinte üres volt a terem, és tényleg csak a beállás ment, bár az teljes hévvel. Mivel először jártam a helyen, fogalmam sem volt mire kell számítani, de kellemes helyenek tűnt, már első ránézésre is. Ugyan nehéz volt ideális helyet találni a koncert megtekintéséhez, mert Steve is a színpadon volt, azért gyorsan rájöttünk, hogy mégis kellett volna asztalt foglalni, mert az első néhány sor asztalon kint volt a foglalt cetli, de még így sem kerültünk a színpadtól nagyon távol. Ugyan a beállás végére értünk csak oda, azért remek érzés volt újra ilyen közelről látni kedvenc gitárosomat.

A próba után azonnal a színpad elé siettünk, hogy a jegyeinket dedikáltassuk. Ezután Steve-et néhány percre lekötötte egy idősebb rajongója, aki az összes Steve szóló, illetve Genesis album (amelyen Steve játszott) borítóját magával hozta aláírásra. Miután kivártuk a sorunkat, egy közös fényképre is összeálltunk, egészen pontosan ültünk Steve-vel, aki barátságosan benne volt a dologban. Látszott rajta, hogy kicsit izgul, de jó hangulatban volt. Kis beszélgetés után el is engedtük, hogy lazíthasson még a fellépés előtt. Leginkább egy hölgy társaságában láttuk, aki már a decemberi koncert előtt is feltűnt... Mivel a hely nem túl nagy, a folyamatosan érkező rajongók könnyedén Steve Hackettbe botlothattak, akik közül többen is elbeszélgettek vele. Úgy járkált, mintha tényleg csak a Pista lenne, aki csak úgy beugrott körülnézni.

Djabe Steve Hackettel21.00 után Égerházi Attila lépett a színpadra és felkonferálta Said Tichitit, aki egy könnyed világzenei produkcióval vezette fel az estét. Elmesélte, hogy ezt a számot csak úgy el szokták kezdeni, hogy aztán addig játszák, amíg a kedvük tartja, de ő most csak úgy félórán át fogja játszani. Persze ennél rövidebb volt a darab, amiben a gembri nevű hangszerén túl az énekhangját is megvillantotta. Jó ideig ez volt az egyetlen énekes szám, amit hallhattunk, mert ez az este a hengszerekre öszpontosított.

Az egyszemélyes előadás után a zenekar elfoglalta a színpadot, majd ismét Attila ragadta meg a mikrofont, aki elmondta, hogy a zenekarból két ember is hiányozni fog ezen az estén. Az egyik a tavaly elhunyt Sipi, míg a másik Kovács Ferenc, aki az USÁ-ban haknizik. Hozzátette még, hogy nem véletlenül van rajta az Update albumhoz kötődő póló sem, mert ez az album nagy változásokat hozott a zenekarban, ami most is megtörtént. Said is a színpadon maradt, és a második felvonásra ígérték Dresch Mihály érkezését is.

Az első számuk, az első olyan szám volt, amelyben Steve közreműködött a Táncolnak a kazlak albumon. A jazz-es világzene, amit a zenekar játszik, egyre több progresszív elemet tartalmaz, ami lehet, hogy Steve-nek köszönhető. Talán az a műfaj közelebb áll hozzá. A koncerten leginkább csak improvizált, és mivel a Djabe műfaja nem enged meg akkora szabadságot, leginkább csak bele-belepötyögött valamit a számokba. Persze, ha szólóról volt szó, mindjárt jobban érezte magát. Aztán elég gyorsan jött az első letaglózás, ugyanis belekezdtek a Firth Of Fifth gitárszóló részébe. A zseniális klasszikus szóló azonnal a műsor fölé emelkedett. Valahogy, minden eddigi általam hallott előadásnál szebben sírt Steve gitárja. Hatalmas élmény volt, hogy alig 100 ember előtt ilyen fantasztikus előadással rukkol elő. Aztán haladtunk tovább a műsorral, amely természetesen a Djabe lemezeiről ismert számokból állt. Előkerültek az anklungok is, amelyek most már szerves részei a koncerteknek. A műsor első felvonása előtt még hallhattunk egy Barabás Tamás szólót, ami most nekem nem jött át annyira, mint decemberben, és persze nagy közös muzsikálást is. A hely akusztikája kimindottan jó volt, bár néhány erőteljesebb szólónál kicsit hangosnak éreztem a produkciót.

A szünet Dresch Mihály késői érkezése miatt kicsit elhúzódott. Nem is várták meg, hanem elkezdték a második felvonást nélküle. A második számra már befutott, és bár nem ment egyszerűen, azért nagy nehezen összeált a színpad, és immár heten folytatták a koncertet. Steve teljesen beleolvadt a zenekarba, ami abból a szempontból jó, hogy nem lógott ki, de abból rossz, hogy tőle nem ezt szoktuk meg. Persze, ha végre jutott neki egy kis üres hely, amit kitölthetett, a jellegzetes játéka azonnal betöltötte az űrt. A koncert legnagyobb meglepetése, és egyben a legnagyobb katarzisát okozó száma az In That Quiet Earth volt. Már a korábbi Steve szerzemény is óriási élmény volt, de ez még azt is felülmúlta. A misztikus kezdésnél még nem is jöttem rá, mi lesz ebből, aztán amikor Steve a húrokhoz ért már leesett. Barabás Tamás a szám előtt még be is jelentette, hogy ez lesz a leghangosabb szám. Hát tényleg az volt. Steve gitárja újra felsírt, ahogy majdnem én is a gyönyörűségtől. A két Genesis számért már magában megérte eljönni a koncertre. A közönség is egyértelműen ezt a számot tartotta a legjobbnak, és valjuk be őszintén, Steve-nek a mesés gitárszólók jobban állnak az improvizációs prüntyögésnél. Aztán jöttek a ráadások, mert a közönség nem nagyon akarta elengedni a zenekart, és szép lassan elmúlt éjfél is. A koncert után, természetesen többen is megpróbáltak aláiratni valamit Steve-vel, aki már kicsit fáradtabban, de örömmel teljesítette a kéréseket.

Összességében, a decemberi koncert hangulatát nem sikerült felidézni, ami szerintem az eddigi legjobb Djabe koncert volt, amit én láttam, de a baráti hangulatban lenyomott koncertnek nem is ez volt a szerepe. Úgy tűnik, Steve most ráér, így boldogan vesz részt a barátaival egy rövid turnén, és ez a nyilvános "próba" az összekovácsolódást volt hivatott megteremteni. Steve barátságosnak induló, aztán a hírek szerint mégis csak eldurvuló válása miatt felszabaduló idejét élő zenéléssel tölti el, ami nekünk csak jó volt, akik ott voltunk. Remélem hamar rendeződnek a dolgai, aztán jön az újabb lemez, ami ha minden igaz, ismét progresszív album lesz. A turnéhoz sok sikert kívánunk a zenekarnak, és köszönjük, hogy ismét elhozták nekünk kedvencünket!

Geski
Genesis világa weboldal

Djabe:

Barabás Tamás - basszusgitár
Égerházi Attila - gitár
Banai Szilárd - dob
Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek

Közreműködők:

Steve Hackett - gitár
Said Tichiti - ütős hangszerek
Dresch Mihály - szaxofon, furulya

2008.08.05.

A Djabe világkörüli turné Riga után Kaliforniában folytatódik

A Djabe Steve Hackettel ismét zajos sikert aratott, ezúttal a Riga melletti Saulkrastiban. Pihenésre azonban nincs lehetőség, mert a zenekarra két fellépés vár a hétvégén a kaliforniai San Jose Nemzetközi Jazzfesztiválon. 8-án este nyolc órától a Jazz Beyond színpadon szerepel a zenekar, 9-én 19.30-tól pedig Hotel De Anza Hedley klubban hallható az együttes.

A Djabe ezúttal a klasszikus öttagú felállásban játszik, hiszen Kovács Ferenc San Joseban csatlakozik a zenekarhoz. Steve, Said és Misi az USA-ban nem színesíti a produkciót.

A turné részletei.

2008.07.23.

Djabe és Steve Hackett közös produkciója lenyűgözte a magyar és román közönséget

Djabe & Steve HackettA Djabe zenekar különleges felállásban szerepelt július 18-án a budapesti Take Five klubban, illetve 19-én a romániai Garana International Jazzfesztiválon, ahol mindkét helyen telt ház fogadta a zenészeket.

A zenekar az alábbi összeállításban lépett színpadra:
Barabás Tamás – basszusgitár, Égerházi Attila – gitár, Banai Szilárd – dob, Kovács Zoltán – billentyűs hangszerek, Dresch Mihály – szakszofon, furulya, Said Tichiti – ének, gembri, ütőhangszerek, Steve Hackett – gitár.

A műsorban az ismert Djabe számok melett két instrumentális Genesis szám is felcsendült, melyet a közönség természetesen kirobbanó ovációval fogadott. A koncerten készült képek

Ez a felállás augusztus másodikán Lettországban a Riga melletti Saulkrasti-ban vendégszerepel.

Kovács Ferenc a zenekar jelenleg hiányzó tagja augusztus 8-án, a kaliforniai San Jose-ban csatlakozik a zenekarhoz, ahol a helyi jazzfesztiválon szerepel a Djabe, immáron a klasszikus öttagú felállásban, a véndégművészek nélkül.

2008.06.10.

Július 18-án a Take Five-ban lép fel a Djabe, vendég Steve Hackett

Július 18-án este 9 órától Budapest világszínvonalú jazzkocsmájában lép fel a Djabe. A koncert sztárvendége a zenekarral egyre többet dolgozó Steve Hackett lesz. A koncert másik meghívott művésze, a marokkói származású ütőhangszeres Said Tichiti.

A formáció a július 19.-i romániai, Garana Jazzfesztiválra készül a klubfellépéssel.

Jegyek 2500 forintos áron on-line és helyszínen kaphatók.

Take Five: Budapest, VI. kerület Paulay Ede u. 2.

Djabe with Steve Hackett

A Djabe zenekar az egyik legkeresettebb magyar jazz/world music együttes külföldön. Eddig 24 országban szerepelt sikerrel. Ebben az évben mutatták be új lemezük, a Take on anyagát, többek között Kazahsztánban, Kirgíziában, Romániában, Észtországban, Finnországban, az Egyesült Államokban és Kanadában és Albániában.

Július 19-én a romániai Garana Jazz Fesztiválra látogat a zenekar, augusztus 2-án pedig a lettországi Saulkrasti Fesztivál gálakoncertjét adják. A két koncert meghívott vendége Steve Hackett, a Genesis egykori gitárosa, aki 2003 óta dolgozik együtt a zenekarral koncerteken és stúdiófelvételeken. A július 18-i fellépés a két külföldi koncert bemelegítő bulija lesz. A megszokott Djabe felálláson és Steve-en kívül a koncertek további közreműködője lesz a marokkói származású, hazánkban élő Said Tichiti és Dresch Mihály, aki már az idei turné több koncertjén is játszott együtt a zenekarral Erdélyben.

A Djabe 1996-ban alakult és az elmúlt időszakban több mint 10 albumot jelentetett meg. Birtokosa a Magyar Zenei és az eMeRTon díjnak is, továbbá több külföldi elismerésben és jelölésben részesült. 2004 óta főleg külföldön koncertezik az együttes, öregbítve a magyar zene és zenészek hírnevét. Steve Hackett-tel 2003-ban dolgoztak együtt a Táncolnak a kazlak album felvételei kapcsán, melyet 2004-ben közös londoni koncert követett. 2007. november 30-án Steve Hackett saját költségén és ellenszolgáltatás nélkül vett részt a Sipos András emlékére rendezett jótékonysági koncerten, amelyről készült felvétel rövidesen CD-n és DVD-n is megjelenik. A koncert sikerén felbuzdulva Steve Hackett felkérte a Djabe zenekar tagjait új stúdióalbumán való közreműködésre, melyen egy Djabe kompozíciót is eljátszanak együtt. Steve és a Djabe egyedi műsort állít össze jövőbeni közös koncertjeikre, hiszen a két tervezett fellépés nem a végállomása az együttműködésnek.

A július 18-ai fellépés a Take Five-ban a külföldi koncertsorozat főpróbájának is tekinthető. Szívesen ajánljuk a Djabe zenekar és Steve Hackett rajongóinak is, hiszen mind Djabe, mind Steve Hackett kompozíciók helyet kapnak a műsorban.

Djabe - Take On2008.05.30.

Új Djabe DVD Audio

Djabe - Take on surround hangzásban extrákkal
GR-077 DVD Audio, DVD Video

A Djabe mindig nagy figyelmet fordított a kiváló hangminőségre. Sorrendben a harmadik albumuk jelenik meg 5.1 surround keverésben.

A DVD minden DVD Video és DVD Audio készülékben lejátszható. A DVD 10, azaz megfordítható DVD video oldalán a Take on anyaga hallható Dolby Digital 5.1 és 2.0 keverésben, valamint extraként felkerült erre az oldalra a Djabe 2007-es debreceni Jazznapokon rögzített koncertje, mely Sipos András utolsó fellépése volt az együttessel.

A DVD audio oldalon a Take on stúdióalbum 11 száma hallható surroundban 96 kHz/24 bit stúdióminőséget biztosító felbontásban.

A DVD audio formátum lejátszásához DVD audio lemezt is elfogadó készülék szükséges, de a DVD video oldalon minden tartalom megtalálható, ami a korongra került.

További információ

2008.05.05.

Sikerrel zárult a Take on turné itthoni szakasza

Djabe, John Malik, Take on tour

Május 3-án, Debrecenben zárult a Djabe Take on turnéjának magyarországi szakasza. A győri, budapesti és debreceni közönség egyaránt élvezte a zenekar és két világhírű vendégének játékát. John Nugent szaxofon és Malik Mansurov tar hangzása elbűvölte a nézőket.

A turné május 7-10. között Romániában folytatódik. A két külföldi vendég helyét ezúttal Dresch Mihály veszi át. A koncertekre Marosvásárhelyen, Nagyszebenben, Brassóban és Ploestiben kerül sor.

Djabe

Take on turné koncert időpontok

2008.03.20.

Los Angelesben járt Barabás Tamás

Barabás Tamás az EBS standnálAz idén januárban Barabás Tamás, fő támogatójának, a Svéd EBS erősítőket gyártó cégnek meghívására Los Angeles-be látogatott, a NAMM show-ra, mely a világ legjelentősebb hangszeripari rendezvénye. Az EBS idén ünnepelte 25. évfordulóját.

Tamás hangszeres és művészi munkásságának kiemelkedő elismerése volt a meghívás. Az alábbiakban olvashatjuk beszámolóját, és közreadunk néhány fényképet is, melyek a kiállításon készültek.

"Ezen, a zenészeknek rendezett hangszer kiállításon, szinte az egész szakma jelen van. Az esti születésnapi partyra is hivatalos voltam természetesen, és számos világhírű basszusgitárossal találkoztam.

Többek között ott volt: Marco Mendoza, Etienne Mbappé, Alex Al (Christina Aguilera, Stevie Wonder) Tal Wilkenfeld (Chick Corea, Jeff Beck), Kern Brantley (Beyonce, Will Shith) Tony Levin, Byron Miller (Jenifer Lopez, Whitney Houston), JO Strandberg, Kevin Walker (Justin Timberlake, Prince). Kicsit vicces volt, hogy első nap melegítőben lófráltam a kiállításon és az esti fogadáson, is mivel a bőröndök nem érkeztek meg, csak másnap. Amilyen gyorsan csak lehetett mindenkivel tudattam, hogy nálunk nem ez a divat!

Bo Engberg és Mats Kristofferson már régi barátaim. Most is nagyon kedvesen fogadtak. Az új termékek feledtették velem a hosszú utazás fárdalmait.

Barabás Tamás, Marcus Miller és Roger SadowskyTalálkoztam Roger Sadowsky-val, aki bemutatott Marcus Miller-nek, és sikerült beszélgetni is kedvenc basszusgitárosommal. Nagyon meghatározó volt ez a csekély kis élmény számomra! Nagyon széles mosollyal távoztam Rogertől ölelések közepette! A basszusgitárjai nagyon komolyak, még mindíg! Muszály volt tőle is rendelnem egy custom Sadowsky-t.

Barabás Tamás, Martha és Vinny FoderaVinny Fodera és a Fodera team mosolyogva fogadott, de sajnálatos módon még mindig nem készült el az új 5 húros basszusgitárom.

Sebaj nyugtatott meg Joey, két hét múlva kész lesz! Ok! Megint eltelt vagy másfél hónap...

Az Fclef basszusgitárok standján végre személyesen is találkozhattam Francesco-val!

Az új támogatóm prospektusában véletlenül pont Marcus Miller mellé kerültem!

Sok szeretettel várom az új Fclef basszusgitáromat!

Barabás TamásÖsszefutottam Tom Brechtleinnel a világ egyik legjobb dobosával (Chick Corea) akivel azóta barátok lettünk, hogy Győrben egy ütős fesztiválon együtt játszottunk. A Fusio Group vendége volt.

Érdekes módon, mikor felhívtam és kérdeztem: Hol vagy? Nem egy dob márka standján bemutatózott, hanem a Fendernél barátaival zenélt.

Kis bemutatózásokkal teltek a napjaim támogatóimnál. Volt, hogy felismertek valami videóról a youtube-on. Összefoglalva, jó volt látni, mennyire barátságosak a megközelíthetetlennek látszó világsztárok és mennyire pozitív a gondolkodásuk. Kaliforniában tényleg mindíg süt a nap!"

További képek Tamás MySpace oldalán

2008.03.14.

Djabe Take on turné, Magyarország, május 1–3.

Djabe koncert

A zenekart ért szomorú veszteség ellenére a Djabe zenéjében és csapatszellemében erősebb, mint valaha. Bizonyítja ezt a Steve Hackettel közösen megrendezett jótékonysági és emlékkoncert Sipos András emlékére, vagy a Take on album frissessége, sodrása.

2008-ban az új Take on album kapcsán a zenekar világkörüli turnéra indul, érintve számos európai, ázsiai és amerikai országot. Természetesen az új album itthon is bemutatásra kerül.

Az új CD méltó folytatása a zenekar eddigi hagyományainak, az általa képviselt zenei értékeknek. Barabás Tamás zeneszerzői képessége magába integrálja a zenekar tagjainak minden tudását, egy új minőséget hozva létre ezáltal. A kompozíciók frissek, egyediek, mégis ismerősen csengenek. Világzene Magyarországról, Azerbajdzsánból, sajátos, a jazzt több felől megközelítő előadásmódban. A koncertek ennek a hangzásnak a visszaadására hivatottak.

A Djabe az alábbi összeállításban lép színpadra:

Kovács Ferenc – trombita, hegedű, ének
Kovács Zoltán – billentyűs hangszerek
Banai Szilárd – dobok, ütőhangszerek
Barabás Tamás – basszusgitár
Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek

A koncerteken a lemez két vendégművésze is közreműködik:

John NugentJohn Nugent szaxofonos az USA-ból, aki először szerepel együtt az együttessel.

1990-ben ámulatba ejtette e kanadai jazzéletet a "Did I Tell You." című első önálló albumával Az album kapcsán Sonny Rollinshoz hasonlította a kritika, azonban Rollinstól eltérően, ő a teljes szaxofon hanszercsaládon játszik, szoprán, alt, tenor és bariton szaxofonon.

John a mainstream jazz stílusról, amit a "Did I Tell You" is képvisel, könnyedén vált "R&B contemporary jazz"-re, ahogy ezt a stílust maga hívta, "Jazz Inspiration" című albumán. Erről a CD-ről a "Penny for My Thoughts" a legnagyobb sikerű kanadai instrumentális sláger volt 1993-ban.

Az elmúlt 20 évben olyan világsztárokkal játszott együtt, mint Tony Bennett, Ella Fitzgerald, Clark Terry, valamint tagja volt a Woody Hermann Orchestra-nak.

Malk MansurovMalik Mansurov a tar világhírű mestere. Pengetős ősi azerbajdzsáni hangszere különleges hangzást ad a Djabe zenéjéhez. A Take on lemezen a Kilinama című számban játszik, valamint 2007. júniusában közreműködött a zenekar bakui koncertjén, óriási közönségsikerrel.

Malik egyedi tudásával bejárta az egész világot, emellett folyamatosan tanít az azerbajdzsáni állami konzervatóriumban is, és az azeri mugham zene világszerte elismert nagykövete.

A magyarországi koncertsorozat a zenekar 2008-as Európát, Ázsiát és Amerikát érintő turnéjának része, mely április végén Közép-Ázsiában, Kazahsztánban és Kirgíziában kezdődik. Az ezt követő magyarországi koncertek után a zenekar romániai turnéra indul.

Az előadások a következő időpontokban és helyeken kerülnek megrendezésre:

Május 1. Győr, Mediawave '2008, Egyetemi Hangversenyterem (egykori zsinagóga), este 7 óra

Május 2. Budapest, (volt) MOM, XII. kerület, Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Ház, este 8 óra
Jegyinrendelés

Május 3. Debrecen, Kölcsey, Kölcsey Központ, Bálterem, este 7 óra
Jegyinformáció: www.fonixinfo.hu

Djabe interjú2008.03.08.

Napi Ász interjúja a Djabe zenekarral

Örömzenével a világ körül
James Brown helyett Djabe-koncertre mentek a New York-iak

Hiányzik Sipi, de a show-nak mennie kell tovább
Nehézkesen kapaszkodunk fel a III. kerület egyik meredek utcáján, lassan közelítve célunkhoz. Az esztétikus kialakítású ház alatt megbúvó garázsból tompa zene hallatszik ki. Leballagunk a falevelekkel borított autókihajtón, a bejárati faajtót kinyitva Barabás Tamás fogad széles mosollyal és olyan örömmel, mintha már tíz éve ismernénk egymást. A Djabe zenekarnál járunk, akik Magyarországon a jazz/world fusion zenei stílus elsôszámú képviselôi. A zenélés az életük, a szórakoztatás a hobbijuk, és úgy telnek mindenapjaik, mint egy családnak. A Djabe tavaly szeptember 14-ig hattagú volt, azonban Sipos András, a formáció oszlopos tagjának korai halála után a Djabe megfogyatkozva bár, de törve nem, folytatja az örömzenét...

2008.01.10.

Sajtóközlemény

Djabe Take On

2008-ban a Djabe zenekar újult erővel folytatja a munkát. Befejezzük a Take on albumot. A CD-változat hivatalos megjelenési dátuma február 18. Az extrákkal kiegészített DVD Audio kiadás március 27-én lát napvilágot. Az új album kapcsán a zenekar Európát, Észak-Amerikát és Ázsiát érintő turnéra indul 2008 folyamán.

A Djabe kvintett felállásban dolgozik tovább, azaz a pótolhatatlan Sipos András helyére nem érkezik új tag. Vendége lesz azonban a magyarországi és egyesült államokbeli koncerteken John Nugent kanadai szaxofonos, aki közreműködött a Take on felvételein. John Nugent tengerentúli szaxofonos középgeneráció kiemelkedő egyénisége. Játszott Ella Fitzgeralddal, Tony Benett-tel, Clark Terryvel, a Temptations-szel, Steve Ray Vaugh-hal és tagja volt a Woody Hermann Orchestra-nak.

A koncertekkel kapcsolatban figyelje Turné oldalunkat.

A Sipi emlékkoncert nagyon pozitív visszhangjai arra sarkallnak bennünket, hogy májusban megjelentessük a koncert teljes anyagát DVD-n. A koncert tapasztalatai alapján további együttműködés várható Steve Hackettel is és tovább folynak majd a 2006-os és 2007-es koncerteket feldolgozó Slices of Life DVD munkálatai is.

Banai Szilárd – dob
Barabás Tamás – basszusgitár
Égerházi Attila – gitár
Kovács Ferenc – trombita, hegedű
Kovács Zoltán – zongora

Hír archívum: 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - régebbiek

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166