Hír archívum - 2005

2005.11.28.

A Djabe zenekar Táncolnak a Kazlak című DVD Audio lemezét az Egyesült Államokban Surround Music Award-ra jelölték, a legjobb extra tartalom kategóriában

Djabe - Táncolnak a kazlakA Surround Music Award 2005 sajtóközleménye, melyet New York-ban, november 28-án tettek közzé:

"A CMP Entertainment média, a Surround Music Award producere bejelentette a 2005-ös év nomináltjainak listáját. A díjátadó ünnepségre december 15-én, a Beverly Hilton Hotelben, Beverly Hills-ben, Kaliforniában kerül sor. A negyedik hivatalos Surround Music Award rendezvény házigazdája a surround hangzás úttörője, a DTS lesz.

A nomináltakat több mint száz jelölt közül választotta ki a surround hangzás újságíróiból és producereiből összeállított zsűri. A közönség is szavazhat közönségdíjra, melyet a High Fidelity Review ajánlott fel. Ha szeretne szavazni a nomináltakra a kategóriában, látogassa meg a www.highfidelityreview.com honlapot. A győztesek a Beverly Hilton Hotelben, december 15-én rendezett gálán kerülnek kihirdetésre, a kétnapos Surround 2005 konferencia nyitónapján.

2004-ben ebben a kategóriában a Rolling Stones, 2003-ban a Pink Floyd kapta a díjat.

2004-ben ugyanez a kiadvány már részesült nemzetközi elismerésben. Legjobb multimédiás alkotás Díjat kapott a nemzetközi PRinceAward gálán. Az album CD változatát 2004-ben Fonogram díjra is jelölték a legjobb hazai jazz album kategóriában.

További információ és jegyrendelés a 2005-ös Surround Music Award-ra: www.surroundexpo.com"

    BEST ADDITIONAL FEATURES
  • A High Resolution Music Experience; Various Artists [AIX Records]
  • Guero; Beck [IGA/Interscope]
  • Rumor Mill; The Carl Verheyen Band [AIX Records]
  • Running on Empty; Jackson Browne [Rhino Entertainment]
  • Sheafs are Dancing/tancolnak a kazlak; Djabe [Gramy Records]

Az idei év jelöltjeinek teljes listája
További információk

Djabe - Életképek2005.11.10.

Megjelent:
Djabe - Slices of Life / Életképek

CD - GR-063

Megjelent a zenekar várva-várt új stúdiólemeze. A Djabe tovább építette a Táncolnak a kazlak hangzásvilágát és pergőbb, lendületesebb anyagot alkotott. A számok nagy részét Barabás Tamás jegyzi. A szaxofonokat ezúttal is az angliai zenésztárs Ben Castle (Sting, Carleen Anderson, Marillion, Steve Hackett) kezeli. Az új album egyelőre CD-n jelenik meg, de 2006. februárra a DVD-Audio változat is napvilágot lát. A zenekar 2006. február 24. és 2006. március 4. között országos turnén mutatja be az új lemez anyagát.

Bővebben a kiadványról

2005.09.28.

Djabe koncertet közvetít a Bayerisher Rundfunk alpha televízió

CD - GR-063

Djabe - BurghausenA Djabe zenekar németországi Burghausenben, április 15-én adott koncertjét október 2-án, 21.15-kor közvetíti a müncheni BR alpha televízió.

A Djabe a burghauseni Jazzwoche 2005 keretében nagy sikerű koncertet adott a Wackerhalle színpadán. A BR alpha műholdas adása Magyarországon a UPC műholdas előfizetőinek 256-os csatornáján fogható. Más területeken és szolgáltató esetében érdeklődjön kábel szolgáltatójánál.

A hangversenyt a televízió 5.1 surroundban sugározza.

A koncert érdekessége, hogy Tóth Viktor szaxofonos, aki egy évig dolgozott a Djabe zenekarral, ezen az estén volt utoljára hallható a Djabe színeiben.

A koncertről bővebben

Djabe - Goes to festival2005.09.07.

Megjelent: Djabe - Goes to festivals

CD - GR-061

A Djabe zenekar rövidesen befejezi a Slices of Life (Életképek) című új stúdió albumát. Azonban a novemberi megjelenés előtt már hallható 2 kompozíció az új CD-ről, a Djabe goes to festivals nyitószámaiként. A két friss kompozíció mellett felkerült a Goes to festivals korongra 26 perc koncertfelvétel is, melyet fesztivál fellépései alkalmával rögzített a zenekar, közvetlen a keverőpultokról. A helyi felkonferálásokat is tartalmazó anyag felvillantja a Djabe fesztivál fellépéseinek néhány emlékezetes pillanatát Rochesterből, Kaunasból, Burghausenből, Poriból és Stockholmból.

A kiadványról bővebben

Megvásárolhatók a Djabe Klub CD-k

A Djabe Klub 2001-2004 között megjelent 6 db CD-je most 9000 Forintos (!) áron megvásárolható egy csomagban. A CD csomaghoz ajándékba adjuk a szintén a klub keretein belül megjelent Djabe: Archive 1993-2000 VHS kazettát. A Klub kiadványai idáig kizárólag a klubtagok számára voltak elérhetőek. 2005 január 1-ével azonban a klub beszüntette működését, ezért a ritkaságokat, alternatív változatokat és koncertfelvételeket tartalmazó megmaradt CD-ket kiárusítjuk.

Ismertető a Klub CD-kről

On-line rendelés

2005.07.28.

Magyar siker a Stockholm és Pori Jazzfesztiválokon

A Djabe zenekar a stockholmi Skeppsholmen Stora szinpadánA Djabe zenekar elbűvölte a finn és svéd jazzrajongókat!

Verőfényes esti órában lépett a 40 éves jubileumát ünneplő Pori Jazzfesztivál színpadára a Djabe zenekar. Az este 8-kor kezdődő, 1 órás koncert lendülete és frissessége, valamint magyaros eredetisége magával ragadta a közönséget, akik folyamatos vastapssal üdvözölték a kompozíciókat és a szólókat. A július 21-i programban Poriban olyan világsztárok szerepeltek, mint Charlie Haden, Jamie Cullumn és Kenny Garrett.

A szintén világhírű Stockholm Jazz 2005 is sikeres állomás volt a zenekar életében. A Stockholm szívében fekvő Skeppsholmen szigeten felállított hatalmas színpad előtti nézőtéren kb. 5000 fő tudott helyet foglalni, illetve állni. A stockholmi közönség a szintén fergeteges hangulatú koncert után megrohanta a CD árusító pavilont, majd kisebb tumultus alakult ki a dedikáló sátor előtt. A lelkes, vadonatúj svéd Djabe rajongók közül néhányan olyan véleményüknek adtak hangot, hogy számukra a Djabe előadása volt a fesztivál legjobb koncertje, pedig július 23-án olyan világsztárok is szerepeltek a színpadon, mint Johnny Griffin, Toots Thielemans, Lisa Nilsson, Didier Lockwood, Peter Cincotti, a zárónap előtt pedig: Lee Ritenour, Roy Haynes, Lauryn Hill és John Abercrombie.

A Djabe legközelebb augusztus 11-én ad koncertet a bulgáriai nemzetközi Bansko Jazzfesztiválon.

A Pori Jazzfesztiválon készült képek
A stockholmi koncerten készült képek

Andreas Ulanowsky kritikája a stockholmi koncertekről

Stockholmi Jazz Festival honlapja

2005.04.22.

A Djabe zenekar sikerrel szerepelt a 36. Burghausen-i Jazzfesztiválon

Djabe - BurghausenBajorország legjelentősebb jazzfesztiválján nagy sikerrel mutatkozott be a hazai jazz/world műfaj jeles képviselője, a Djabe. A koncertet a müncheni BR Alpha televízió rögzítette és október 2-án, vasárnap 21.15 perces kezdettel tűzi műsorra.

A fesztiválról kiadásra kerülő DVD-n látható lesz a koncert néhány részlete, olyan előadók mellett, mint McCoy Tyner, Roy Hargrove and RH Factor, Ben Riley's Honk Legacy Septet featuring Johnny Griffin és John Lee Hooker Jr.

Aki lemaradt a koncertről, annak sem kell szomorkodnia, mert a Bayeischer Rundfunk Alpha televízió adása a UPC hálózatán nálunk is fogható.

Fotók a koncertről

2005.03.30.

A Djabe zenekar tovább öregbíti a magyar zene hírnevét a svédországi Stockholm és a finnországi Pori Jazzfesztiválokon

Djabe - Goes to festivalA tavalyi európai és tengerentúli sikerek után folytatja menetelését a hazai world/jazz műfaj elsőszámú képviselője, a legjelentősebb európai jazzfesztiválokon.

A fellépések sorából kiemelkedik a magyar közönség számára is jól ismert Pori fesztivál, ahol a rendezvény negyven éves fennállása alatt mindössze 4 magyar formáció lépett fel eddig (Pege Aladár, Budapest Big Band, Pleszkán Frigyes és a Rátonyi - Gadó duó). 2005-ben pedig a Djabe következik.

Az idei pori program olyan sztárokat vonultat fel mint Jamie Cullum, Charlie Haden, Kenny Garrett, Ronnie Cuber, Roy Haynes, Lauryn Hill stb. A rochesteri fesztivál szervezője John Nugent, a zenekar tavalyi fergeteges amerikai sikerei után azonnal meghívta a Djabét, a szintén az Ő művészeti vezetése alatt álló, stockholmi fesztiválrai is, ahol julius 23-án, két nappal a pori fellépés után szerepel a zenekar.

Az észak-európai koncertek előtt a németországi Burghausen Jazzfesztiválon ad hangversenyt a Djabe. A Munchen és Salzburg vonzáskörzetében rendezett Burghauseni jazzfesztivál a legjelentősebb a régióban. Az együttes fellépéséről a németek DVD felvételt is készítenek.

Örömteli, hogy végre egy igényes zenét játszó magyar együttes, itthon és külföldön egyaránt sikeres lehet.

A Djabe az alábbi összeállításban turnézik:

Barabás Tamás - basszusgitár
Kovács Ferenc - trombita, hegedű
Kovács Zoltán - zongora
Sipos András - ütőhangszerek
Égerházi Attila - gitár
Banai Szilárd - dob

Pori Jazz Festival
Stockholmi Jazzfestival honlapja

A zenekar amerikai utazását támogatta:

Nemzeti Kulturális Alap
Nemzeti Kulturális Örokség Minisztériuma
Nemzeti Kulturális
Alap
Nemzeti Kulturális
Örokség Minisztériuma

Hír archívum: 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - régebbiek

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166