Hír archívum - 2006

Djabe - Táncoltak a kazlak2006.11.13.

Djabe - Táncoltak a kazlak

GR-066

A PRince Award-díjas és Los Angelesben Surround Music Awardra jelölt album turnéjának dupla koncert DVD-je.

Dupla DVD
papírtokos csomagolás
131 perces koncert
LPCM sztereó és Dolby 5.1 hang

Extrák:
Multiangle: a kivetített filmek
100 perc dokumentum- és koncertfilm
fotogaléria

A Djabe zenekar mindig is igyekezett zenéjét multimédiás eszközökkel is megjeleníteni. Jó példa erre a 2003-as Táncolnak a kazlak turné, ahol a zenekart Égerházi Imre európai hírű festőművész alkotásai ihlették meg. A zene élvezete közben a koncertlátogatók a színpadra vetített festményeket, az ezeket inspiráló motívumok filmfelvételeit láthatták. Ezeknek egyik különleges darabja a Jégvilág, ahol a festmények animációs filmekként elevenedtek meg. A festő halálközeli élményeit bemutató festménysorozatának darabjait mozgatták meg az alkotók. Mindezt pedig a zenekar élőben, igazi surround hangzásban kísérte. A hangfalakkal körbe rakott koncertteremben a közönség a zene közepében találta magát, mintha otthon, a házimozija előtt ülne. A Táncoltak a kazlak dupla DVD jóvoltából most pontosan ezt az audiovizuális élményt élhetjük újra. És nem csak ezt. Dokumentumfilmeket, útifilmeket, werkfilmet, németországi koncertfelvételt láthatunk a zenekarról és Égerházi Imre festőművészről. Összesen 300 perc anyag található az igényes papírcsomagolású, dupla lemezes DVD-n.

A felvétel a Táncoltak a kazlak turné budapesti, a Petőfi Csarnokban megtartott koncertjén készült 2003. szeptember 20-án. A Sztereó Magazin munkatársa, Kiss Attila a következőket írta a koncertről:

"A koncert kezdetén világossá vált ez jóval több, mint egy hagyományos koncert, napjaink marketing-menedzselt projektjeinek világában talán a multimédia show lehetne az igazán helytálló meghatározás. A színpad feletti kivetítőn ugyanis nem a megszokott koncertképeket láthattuk. A műsor néhány archív tévéfelvétellel kezdődött, mely a festőművész Égerházi Imre (1925-2001) munkásságát mutatja be. A Táncolnak a kazlak címmel megjelent lemez dalait ugyanis Égerházi Imre egy-egy festményének hatására komponálta a zenekar. Először azt vártam, hogy majd a festményeket vetítik a dalokhoz, ám ezeket további csemegékkel egészítették ki. Jó néhány régi, 8 mm-es filmet láthattunk a festőművész amatőr felvételeiből, melyeken azok a tájak jelentek meg, amelyeket a festmények is megörökítettek. Készítettek továbbá néhány animációs filmet is, a képek alapján.

A surround koncertek ötlete nem új, már többször találkozhattunk ilyennel a világtörténelemben, ám még napjaink házimozijainak korában is ritkaság számba megy az ilyen dolog. Ôszintén szólva kicsit kételkedtem ebben a technikában, de amikor megkezdődött a koncert, azonnal megnyugodtam, hisz a Djabe zenekarnak sikerült megtalálni a helyes utat. A surround hatás magvát - ha szabad így nevezni - előre rögzített hangok adták. Ezek azok a részletek voltak, amit a CD-re stúdióban rögzítettek, ám élőben nincs lehetőség a megszólaltatásukra. Ezekből készült egy amelyet merevlemezről játszottak be a koncert alatt. A surround alap mellett egy taktjelet is használtak, amely a dobos monitor rendszerébe keverve biztosította, hogy a zenekar mindig szinkronban legyen az előre elkészített alappal. Ez azért is fontos volt, mert a bevezetőben említett videoanyagok szintén az alappal szinkronban mentek. Ezeket az elemeket ProTools alatt készítették elő, és egy Digidesign Digi 001-es interfészen keresztül játszották ki a hangosító rendszer felé. A videoanyagok megjelenítése a számítógép videokártyáján keresztül került kivetítésre. Meg kellett állapítsam, hogy mesterfokon birkóztak meg a kihívással. Egy olyan zenei élménynek lehettünk részesei a Pecsában ami valóban kuriózum! A jól beállított háttérhangzás nem zavarta meg a színpadi történést, nem terelte el a hallgató figyelmét. Hatásával tökéletes módon erősítette mindazokat az érzéseket és hangulatokat, melyeket a zenekar tagjai átadtak a közönségnek. Mindezek hatására valóban olyan érzésem volt, mintha én is kicsit része lennék a zenének és a hangoknak, aminek általában csak passzív élvezője lehet a hallgató. Az a zene, amit egyébként már megismerhettem a CD-ről, most egy egészen más, újabb, tisztább arcát mutatta, mely egy sokkal mélyebb átélés világába vezet.

A kiemelkedő hangminőség, mely a hangosított koncertek között - azt hiszem nyugodtan mondhatom - high-end színvonalat képviselt, egyik sarokköve volt ennek a rendezvénynek. Rendkívüli érzékkel válogatták és szerkesztették meg ezt az anyagot. A látványvilág ugyanis tökéletesen együttműködött a zenével, a hangzással. Nem terelte el a figyelmet, jól kiegészítette a dalokat, sőt úgy is mondhatnánk szerves egységet képzett vele. Ha a szeptember 20-i estét definiálni kellene, akkor valamiféle összművészeti alkotás lenne a jó meghatározás. Szerintem ez a mondott megnyilvánulás már-már a klasszikusok között követel helyet magának. Élmények, érzések, emlékek dalba öntve, jó adag kreativitással, napjaink technikai lehetőségeinek kiaknázásával, maximalista kivitelezéssel, páratlan alkotást jelentenek."

Kritika a Csíkszeredai (Erdélyi) Táncolnak a kazlak koncertről
Bővebben a kiadványról

Djabe - Tájak2006.10.03.

Djabe - Tájak

GR-067

Új koncert album, mely csak digitális letöltési formátumban kapható.

A Djabe zenekar 2003-ban nagyszabású országos turnét bonyolított le a többszörösen díjazott "Táncolnak a kazlak" című albuma kapcsán. Az összművészeti multimédiás előadásként emlegetett koncertsorozat Petőfi Csarnokban rögzített állomása 2006. novemberében jelenik meg dupla DVD-n.

A zenekar több koncertet is rögzített a turné alkalmával. Ezek közül került ki a "Tájak" című album anyaga, mely a Budapesten, a Pesti Vígadóban készített 48 sávos felvétel. Barabás Tamás kitűnő hangmérnöki munkáját élvezheti ismét a hallgatóság. Az album borítója innen tölthető le ingyenesen, míg a zeneszámok a dalok.hu oldalon vásárolhatóak meg.

Bővebben a kiadványról

Djabe - Sipi2006.10.01.

Itt van az ősz és a Djabe újra!

Októberben folytatódik a Djabe európai turnéja. A következő állomás Szeged, ahol 9 év után lép fel ismét a Djabe. Október 12-én az Ifjúsági Ház ad otthont a zenekar műsorának. A koncert este 8 órakor kezdődik.

A zenekar szeptemberben Lengyelország (Glogow) után ellátogatott Berlinbe, a hónap közepén pedig, München és Regensburg, valamint Prága következik. Október 26-án pedig ismét Budapesten lép fel a csapat. A vadonatúj Kultea Jazzklub ad otthont a zenekar műsorának.

Október elején végre megjelenik a 2003-as Táncolnak a kazlak turnén rögzített, Táncoltak a kazlak dupla DVD. A koncertfilm mellett extraként felkerülnek a korongra a kivetítőn bejátszott filmek és kb. másfél órányi dokumentum és koncertfilm 2003-2006 közötti időszakból.

Részletek

Djabe - Udine plakát2006.10.01.

A Djabe nyári turnéja kirobbanóan sikeres volt!

A Djabe zenekar sikeres turnét bonyolított le a nyár folyamán. A turné a Slices Of Life 2006 Summer Tour nevet viselte. A koncertsorozat 5 országot érintett és közel 15 ezer ember élvezhette a zenekar játékát.

Litvániában, a Klaipedai fesztiválon díjat is vehetett át a zenekar vezetője, Égerházi Attila. Az USA-ba, a New York állambeli Rochester-ben 4 koncertet is adott a Djabe. A közönség lelkesen fogadta a Barabás Tamás egyedi kompozícióit és a virtuóz hangszerszólókat. Sokan voltak, akik már 2 éve is látták az együttest és kifejezetten készültek a Djabe fellépésére. Mások James Brown koncertre igyekezvén választották inkább a különleges magyar zenekart.

Olaszországban az Udine Jazzfestival keretében szerepelt az együttes, szintén pozitív meglepetést okozva a közönségnek.

A turné a lengyelországi Krakkóban, a krakkói rádió auditeriumában adott koncettel zárul. A Djabe a külföldi fellépések között kétszer Budapesten is látható volt, a Colombus Jazzhajón és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Djabe - ProgramfüzetJeff Spevak interjúja Égerházi Attilával a Rochester Democrat és Chronicle című lapban:
első oldal, második oldal

A koncerteken készült fotók:
Klaipeda, Litvánia
Rochester, Big Tent, USA
Rochester, Jazzstreet, USA
Udine, Olaszország

A zenekar amerikai utazását támogatta:

Nemzeti Kulturális Alap
Nemzeti Kulturális Örokség Minisztériuma
Nemzeti Kulturális
Alap
Nemzeti Kulturális
Örokség Minisztériuma

Djabe - Sipi2006.06.01.

Égerházi Imre hitélettel kapcsolatos festményeiből nyílik kiállítás Debrecenben június 2-án

A Kálmáncsehi Emlékalapítvány, a Debreceni Széchenyi kerti Református Egyházközség és a Gramy-H Kft. szeretettel meghívja Önt, kedves Családját és tisztelt barátait Égerházi Imre hitélettel kapcsolatos muveit bemutató kiállításának megnyitójára.

A megnyitón közreműködik a Djabe zenekar 3 tagja:
Égerházi Attila - gitár
Sipos András - dob, ütőhangszerek
Kovács Ferenc - hegedű, trombita

Bővebben

Djabe - Sipi2006.05.31.

Május 31-én Budapesten, a Columbus Jazzhajón kezdődik a Djabe zenekar Életképek nyári turné

Május 31-én a budapesti Columbus Jazzhajón lép fel a Djabe zenekar. A koncert este 8 órakor kezdődik.
Cím: 1051 Budapest, V. kerület, Vigadó tér , 4. Asztalfoglalás a (1) 266-9013-as, további információk a (1) 205-3041-es telefonszámon.

A zenekar június-július folyamán az alábbi városokban vendégszerepel:
Klaipeda Jazzfestival (Litvánia), Rochester, Washington (USA), Udine (Olaszország), Krakkó (Lengyelország).

További információk

Égerházi Imre kiállítás2006.05.08.

Égerházi Imre művészettel és történelemmel kapcsolatos alkotásaiból nyílik kiállítás Budapesten

Az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont Égerházi Imre művészetekkel és történelemmel kapcsolatban született alkotásainak.

A kiállítás május 8-án, hétfőn este 6 órakor nyílik meg és május 21-ig várja az érdeklődőket.

A megnyitón zongorán közreműködik Kovács Zoltán a Djabe zenekarból.

Bővebben

Djabe koncert2006.05.03.

Djabe koncertet közvetített a Magyar Rádió

A Magyar Rádió Bartók adója 2006. május 3-án este 11 órakor közvetítette a Djabe zenekar március 17-i Márványteremben rögzített egyórás koncertjét.

Az együttes az Életképek című új lemezéről játszott kompozíciókat.

A hangverseny a Jazz a Márványteremben sorozat keretében került rögzítésre.

Djabe - Életképek szórólap2006.03.13.

Megjelent a Slices of Life / Életképek album surround DVD változata

A Djabe Táncolnak a kazlak DVD-Audio albumát 2005-ben Surround Music Award díjra jelölték Los Angeles-ben, így nem kis várakozással tekint a közönség és a szakma a Djabe új audio DVD-je elé.

A CD anyagát tartalmazó DVD video lemezen a 11 kompozíció surround-ban hallható. 5.1 Dolby Digital és 5.1 DTS hangsávok közül választhatunk. A surround berendezéssel nem rendelkezőknek tömörítetlen stereo PCM hang áll rendelkezésre. A korong gazdagon tartalmaz extrákat.

Ilyen a 2004-ben, a New Orleans klubban rögzített koncertfelvétel, melynek érdekessége, hogy közreműködik rajta Tóth Viktor szaxofonos, aki 2004 márciusa és 2005 áprilisa között dolgozott a zenekarral.

Található a lemezen egy élő TV felvétel a Hajdúböszörményi utcarész című kompozícióval és egy zenekari utifilm a 2005-ös Pori és Stockholmi fellépésekről.

Az audio korong DVD video formátumban készült, tehát bármilyen készülékben lejátszható.

PAL, Nincs régiókód, Kódszám: GR-063-EAD

Életképek kritika (Héty Péter) - letölthető .pdf formátumban
A kiadványról bővebben

2006.03.13.

Nyilvános rádiófelvétel a Magyar Rádió Márványtermében

A Bartók Rádió Jazz a Márványteremben sorozat keretében 2006. március 17-én pénteken koncertet a Djabe zenekar.

A Magyar Rádió Rt. Bartók Főszerkesztőség Hangverseny Szerkesztősége szeretettel meghívja Önt és partnerét 2006. március 17-én, pénteken 19 órára a Márványterembe (VIII., Múzeum utcai bejáró)

A hangversenysorozat tizenkettedik évfolyama

I. rész
Frankie Lato's Djangology
A trió tagjai: Frankie Lato - hegedű; Berki Károly - gitár; Novák Csaba - bőgő

II. rész
A Djabe "Életképek" című CD-jének bemutató koncertje
A zenekar tagjai: Égerházi Attila - gitár,
Sipos András - ütőhangszerek, Barabás Tamás - basszusgitár,
Kovács Ferenc - trombita, Kovács Zoltán - zongora,
Banai Szilárd - dob

Sorozatszerkesztő: Maloschik Róbert - Műsorvezető: Pocsai Krisztina

A koncertre ingyenesen igényelhető meghívó itt.
Várjuk szeretettel a koncerten!

2006.03.07.

Ingyenes Djabe koncert

Március 9-én a volt MOM, azaz a Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Központ Színház termében (1124 Budapest, Csőrsz u. 18.).

Égerházi Imre emlékkiállítása nyílik meg a kupolateremben 17h30-kor, 18h30-tól pedig a Színház teremben a Djabe zenekar játszik.

A belépés a megnyitóra és a koncertre is ingyenes!

További információk
A kiállítás katalógusa letölthető .pdf formátumban

2006.02.28.

A 2006-os Életképek turné eddigi állomásai elvarázsolták a nézőket

A 2006-os Életképek turné eddigi állomásai elvarázsolták a nézőket. Minőségi zene, fergeteges szólók és magával ragadó látvány. Igazi Djabe élmény ismét!

Hír archívum: 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - régebbiek

Menedzsment: Gramy-H Reklámügynökség Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 40.
e-mail: djabe@djabe.com
Tel.: 06 1 217 1121
Fax: 06 1 218 0166